Китай „сериозно обмисля“ да ограничи износа на редки елементи за САЩ

Между 2014 и 2017 г. Съединените щати са били на 80% зависими от китайския внос на тези материали

Китай „сериозно обмисля“ да ограничи износа на редки елементи за САЩ
3815 ~ 1 мин. четене
Китай „сериозно обмисля“ ограничаването на износа на редки материали за Съединените щати. Това обяви главният редактор на китайския таблоид Global Times във вторник.

Нарастващите напрежения между двете най-големи световни икономики доведоха до притеснение, че Пекин ще използва господстващото си положение като доставчик на редкоземни елементи за извличане на предимство в търговската война между САЩ и Китай.

„Въз основа на това, което знам, Китай сериозно обмисля ограничаването на износа на редкоземни метали за САЩ. Китай може да предприеме и други мерки за противодействие в бъдеще“, написа Ху Ксиджин в своя профил в Twitter.

Високопоставен служител от Националната комисия за развитие и реформи е заявил, че Китай ще даде приоритет на вътрешното търсене, но също така желае да посрещне разумното търсене на редки метали от други страни, пише Reuters.

Китайският президент Си Дзинпин посети миналата седмица компания за добив на редкоземни елементи в южната част на Китай.

Китай е доставчик на 80% от редкоземните елементи, внесени в САЩ между 2014 до 2017 г. Става въпрос за група от 17 химически елемента, използвани в високотехнологичната потребителска електроника и военно оборудване.

Досега китайският износ на редки земни материали бе пощаден от последните тарифи на Съединените щати, които решиха да не налагат вносни мита върху тези и някои други важни минерали от Китай като част от търговската война.

Пекин обаче е увеличил тарифите за вноса на руди от редкоземни метали в САЩ от 10 на 25% от 1 юни, което прави по-малко икономично преработката на материала в Китай.
Коментари: 0