Китай ще продължи с политическата подкрепа за икономиката

Пекин иска да предотврати спекулациите на пазара на недвижими имоти

Китай ще продължи с политическата подкрепа за икономиката
Китай ще поддържа политическата си подкрепа за икономиката, която все още е „под натиск“, е заявил висш функционер от Комунистическата партия. Изявлението от Политбюро идва само няколко дни, след като Китай изнесе данните за икономическия растеж през първото тримесечие на 2019 г. Статистическата служба обяви растеж от 6.4%, докато очакванията бяха за 0.1 пр. пункта по-малко.

„Докато изцяло потвърждаваме икономическите постиженията, трябва ясно да заявим, че все още има много трудности и проблеми в икономическите операции”, е заявил висш партиен функционер по време на срещата на Политбюро, цитиран от „Синхуа“. „Външната икономическа среда като цяло се затяга и националната икономика е под натиск за забавяне“, е добавил той, без да се цитира името на говорителя.

Китай ще приложи антициклични корекции „своевременно и по подходящ начин“, докато проактивната фискална политика ще става по-силна и ефективна, а разумната парична политика „няма да бъде нито прекалено тясна, нито прекалено широка“.

За тази година правителството обяви намаляване на данъците и таксите на обща стойност 2 трлн. юана (298.35 млрд. долара), за да облекчи тежестта върху фирмите, а централната банка намали петте процента задължителни резерви (RRR) от началото на 2018 г., за да стимулира кредитирането.

Очаква се по-нататъшно облекчаване на икономическата политика в страната.

Днес Политбюро отново подчерта, че правителството ефективно ще подкрепи частната инициатива и развитието на малките и средни предприятия. Държавните органи обещават да постигнат постигнат баланс между стабилизиране на икономическия растеж, насърчаване на реформите, контролиране на рисковете и подобряване на стандарта на живот на хората.

Китай иска да ускори структурното намаляване на задлъжнялостта и да предотврати спекулациите на пазара на недвижими имоти.

„Трябва да се придържаме към ориентацията, че къщите се използват за живеене, а не за спекулации“, за заявили от Политбюро.
Коментари: 0