Тръмп ще бъде първият чуждестранен гост на новия японски император

Той ще направи държавно посещение на 25-28 май

Тръмп ще бъде първият чуждестранен гост на новия японски император

Тръмп и Абе през ноември 2017 г.

Снимка: БТА

Новият император на Япония все още предстои да стъпи на трона, но вече е ясен първият му чуждестранен гост: президентът на САЩ Доналд Тръмп.

Император Акихито (85 г.) ще се оттегли в края на този месец, ставайки първият японски император, който абдикира в съвременната история. Той ще бъде наследен на трона от 59-годишния си син, принц Нарухито.

Тръмп и първата дама Мелания ще бъдат на държавно посещение в Япония от 25 до 28 май, а американският президент ще е първият официален чуждестранен гост на Нарухито, потвърди японското министерство на външните работи в съобщение за медиите днес.

Пътуването на Тръмп ще бъде първото държавно посещение на чуждестранен лидер в новата епоха Рейва. 
Японските епохи отбелязват всеки отделен император и формират основата на японската календарна система.

Акихито ръководи ерата Хайсей, която ще приключи на 30 април, в деня, когато той се оттегли. Ерата Рейва, която ще започне, след като новият император бъде коронован на 1 май, използва йероглифа за "хармония" и се позовава на класическата японска литература.

Тръмп и Мелания ще присъстват на банкет, организиран от Нарухито и неговата съпруга, императрица Масако, и ще се срещнат с японския премиер Шиндзо Абе.

Това ще е втората такава среща в рамките на няколко месеца, тъй като японският премиер ще се срещне с Тръмп във Вашингтон следващата седмица.

В изявление от Белия дом прессекретарят заяви, че планираното посещение на Тръмп в Япония ще "задълбочи тесните връзки" между японския и американския народ и "подчертава продължаващото значение на нашия съюз и партньорство".

Американският президент ще бъде домакин на Абе и съпругата му Аки Абе в Белия дом на 26 и 27 април, като по време на срещата двамата лидери ще обсъдят и развитието на ситуацията в Северна Корея.

Абе и Тръмп досега са провели 38 разговора, включително преговори по телефона, откакто Тръмп стана президент през 2017 г. 

Тръмп се срещна и с император Акихито и императрица Мичико през 2017 г., когато бе на посещение в Япония.
Коментари: 0