Китай затяга мерките срещу разхищаването на храна

Притесненията за сигурността на наличностите нараснаха по време на пандемията

Китай затяга мерките срещу разхищаването на храна

Снимка: Pixabay

444 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Китай засилва усилията за намаляване за количеството зърно, което се губи при прибиране на реколтата, както и на храната, която се изхвърля в цялата страна. Мерките са част от широк план за действие за опазване на хранителните ресурси, обясни правителството, цитирано от Reuters.

Втората по големина икономика в света стартира голяма кампания срещу разхищаването на храна миналата година, ръководена от президента Си Дзинпин. Това се случи на фона на нарастващите притеснения за сигурността и бъдещите наличности по време на пандемията от COVID-19.

Усилията, които са положени до момента за преустановяване на разхищението на храна и за нейното запазване, дават добри резултати. Има обаче какво още да се направи – например като се изгради „висококачествена, по-ефективна и по-устойчива национална система за гарантиране сигурността на храната“, се посочва в плана на правителството, който е публикуван на сайта на ведомството.

В него се казва, че ще се заложат стандарти за по-висок клас семена, насърчавайки производството на високоустойчиви сортове култури. Също така, че ще се въведе нова технология за прецизно засаждане на пшеница, както и интелигентни комбайни. Пекин ще започне да предлага и субсидии за оборудване за сушене на зърно, за да намали загубите след прибиране на реколтата.

Транспортният и преработвателният сектор също са включени в плана, като следва да бъдат въведени по-строги мерки за товар, транспорт и съхранение на храната. Секторът на фуражите се насърчава да използва повече заместители на царевица и соево брашно, като също така намали нивата на протеини в съответствие с инициативата.

Секторът за обществено хранене, училищата и правителствените ведомства трябва да продължат да управляват порциите си с храна и да избягват разточително поведение“, добавя правителството.

Подкрепи Economic.bg