Китай затяга мерките срещу разхищаването на храна
Притесненията за сигурността на наличностите нараснаха по време на пандемията
Китай засилва усилията за намаляване за количеството зърно, което се губи при прибиране на реколтата, както и на храната, която се изхвърля в цялата страна. Мерките са част от широк план за действие за опазване на хранителните ресурси, обясни правителството, цитирано от Reuters.
Втората по големина икономика в света стартира голяма кампания срещу разхищаването на храна миналата година, ръководена от президента Си Дзинпин. Това се случи на фона на нарастващите притеснения за сигурността и бъдещите наличности по време на пандемията от COVID-19.
Усилията, които са положени до момента за преустановяване на разхищението на храна и за нейното запазване, дават добри резултати. Има обаче какво още да се направи – например като се изгради „висококачествена, по-ефективна и по-устойчива национална система за гарантиране сигурността на храната“, се посочва в плана на правителството, който е публикуван на сайта на ведомството.
В него се казва, че ще се заложат стандарти за по-висок клас семена, насърчавайки производството на високоустойчиви сортове култури. Също така, че ще се въведе нова технология за прецизно засаждане на пшеница, както и интелигентни комбайни. Пекин ще започне да предлага и субсидии за оборудване за сушене на зърно, за да намали загубите след прибиране на реколтата.
Транспортният и преработвателният сектор също са включени в плана, като следва да бъдат въведени по-строги мерки за товар, транспорт и съхранение на храната. Секторът на фуражите се насърчава да използва повече заместители на царевица и соево брашно, като също така намали нивата на протеини в съответствие с инициативата.
Секторът за обществено хранене, училищата и правителствените ведомства трябва да продължат да управляват порциите си с храна и да избягват разточително поведение“, добавя правителството.