Китайската икономика се възстановява в страх от „втора вълна“ на Covid-19

Китайската икономика се възстановява в страх от „втора вълна“ на Covid-19

Снимка: БТА

2459 ~ 3 мин. четене
От седмици Китай почти не съобщава да има нови случаи на коронавирусни инфекции. Икономиката показва признаци на възстановяване, но страхът от „втора вълна“ остава, пише Euractiv.

Дори най-силно засегнатият Ухан се възстановява от извънредното положение. Да се ​​говори за връщане към нормалното все още е рано, но бавно улиците на китайския мегаполис, откъдето се смята, че тръгна заразата, започват да се оживяват. 

След двумесечна забрана за пътуване и няколкоседмично заключване по домовете сега автобусите и метрото отново работят, а магазините са отворени. Влакове извозват хората, напуснали града непосредствено преди тоталната блокада, обратно към дома. 

Не може да се отрече, че в Китай се случват много неща през последните седмици – настъпило е “пост-Covid-19 време”. Нещата не са както преди пламването на епидемията, но има ясни признаци, че икономиката набира скорост. 

Настроенията в китайската индустрия се оживяват след рекордните спадове вследствие на коронавируса, показват данните на пекинското статистическо бюро. Официалният индекс на мениджърите на производствени поръчки (PMI) скочи от 35.7 на 52 пункта през март.

И има и добри новини от пазара на недвижими имоти: В сравнение с предходния месец продажбите на жилища през март са се утроили. Вместо 2.33 милиона са продадени 8.6 милиона квадратни метра жилищна площ, според хонконгския вестник South China Morning Post.

През седмицата 16-22 март товарният трафик във важните пристанища Шенжен и Гуанджоу в Южен Китай скочи с 20% в сравнение с предходната седмица. Това е показател, че производството в делтата на река Перл, най-важният индустриален регион в страната, е отново нагоре.

Пропускането на суров нефт към китайските пристанища се повиши с 14.8% за същия период. Китайските петролни търговци вече са в изгодна позиция с възможност да печелят от сегашния спад на цените на световния пазар. Консумацията на въглища и енергия се увеличава от седмица на седмица.

Офисите в повечето градове започват да се запълват отново. Както индустриалните, така и технологичните компании възобновиха производството.

Предвид различни ограничения за пътуване и карантинни разпоредби, пълното възстановяване може да отнеме известно време. „Но повечето компании вече са достигнали около 80 до 100% от нормалния си капацитет“, съобщават анализаторите на Fidelity Claire Xiao, Crystal Cui и Peter Carter. Подобно на повечето експерти, те смятат, че икономиката на Китай ще претърпи значителен спад през първото тримесечие, преди ситуацията да се подобри през второто тримесечие на 2020 г.

Въпреки това, дори и тогава ще бъде трудно страната веднага да се върне към 100% от нивата преди кризата. Възстановяването с V-образна форма едва ли е реалистично.

Докато индустриалният и технологичният сектор имат значителен вътрешен дял, блокирането на Европа и САЩ сега би увеличило риска от нов спад в търсенето на китайски стоки, предупреждават наблюдателите. Вярно е, че вътрешното потребление отдавна се е превърнало в най-важният двигател на китайската икономика, но износът също остава основен стълб.

Най-голямото притеснение на китайските компании в момента е, че втора вълна от вируса може да спре възстановяването. Според официалните данни на Пекинската здравна комисия на практика няма местни инфекции от седмици, но не може да се каже, че Китай изведнъж се е имунизирал срещу вируса.

Колко тревожно остава правителството си личи и от все още драстичните мерки за контрол.

В Пекин, например, кварталните комитети продължават да проверяват много внимателно кой влиза и излиза в посока на другите провинции. Прибиращите се все още трябва да спазват 14-дневна карантина. Компаниите пък са длъжни всеки ден да следят здравословното състояние на служителите си.

За чужденците в момента е невъзможно да се върнат на работа в Китай, тъй като страната затвори границите си от страх вирусът да не бъде внесен отново от чужбина. Влизането през граница за поданици на други държави става само с дипломатическа виза.

Очевидно дори китайският премиер Ли Кекианг не е толкова уверен в предполагаемото спокойствие след епидемията от вируса. В реч миналата седмица той ясно предупреди провинциите да не крият нови инфекции. Данните трябва да се обработват “открито и прозрачно”, каза той и настоя, че “не трябва да има укриване”.Подкрепи Economic.bg