Прокуратурата нареди на екоминистъра лично да провери отпадъците в ТЕЦ „Бобов дол“

Министърът на екологията трябва да провери дали не се горят незаконни отпадъци

Прокуратурата нареди на екоминистъра лично да провери отпадъците в ТЕЦ „Бобов дол“

Снимка: Wikipedia

572 ~ 1 мин. четене

Върховната административна прокуратура (ВАП) възлага на министъра на околната среда и водите в 15-дневен срок лично да извърши проверка на инсталациите за горене на отпадъци в ТЕЦ „Бобов дол“ и да представи обобщен доклад за това, обявиха от обвинението.

Новата проверка е възложена само ден след като екипи на Икономическа полиция и РИОСВ влязоха отново да проверят гори ли централата отпадъци и дали това става в нарушение на правилата. От министъра на екологията Емил Димитров се очаква лично да провери какви отпадъци се горят в ТЕЦ „Бобов дол“ ЕАД и дали няма такива, които не са разрешени за горене.

Освен това трябва да се провери дали е монтирано предвиденото в комплексното разрешително оборудване - пречиствателни съоръжения като филтри и автоматични системи за извършване на собствени непрекъснати измервания.

В края на миналата седмица от ТЕЦ-а заявиха, че отново ще горят отпадъци, след като забраната на министъра на околната среда и водите отпреди два месеца е отпаднала. Според информацията ще могат да се изгарят по 96 тона RDF отпадък на всеки 24 часа. Подновеното изгаряне на отпадъци предизвика сериозно недоволство сред местното население.

Припомняме, че през януари проверка в ТЕЦ „Бобов дол“ установи, че се горят отпадъци без разрешително. Тогава прокурори и следователи влязоха на проверка в централата. На 23 януари стана ясно, че е отнето разрешителното на ТЕЦ "Бобов дол" за горене на отпадъци.

На 20 февруари пък директорът на ТЕЦ-а беше арестуван. Впоследствие той беше освободен с мярка „парична гаранция“ от 30 000 лева.

Подкрепи Economic.bg