Китайски милиардер загина при нелеп инцидент в Прованс

Компанията HNA Group, на която той е съосновател, участва в консорциума, който спечели концесията за Летище Пловдив

Китайски милиардер загина при нелеп инцидент в Прованс

Уанг Джиан (в средата със светлия костюм)

Снимка: Twitter профил HNA Group

Милиардерът съосновател и председател на китайската HNA Group е загинал във вторник при инцидент по време на бизнес пътуване в Прованс в южна Франция, съобщи днес компанията.

Уанг Джиан е на 57 години. Местни френски медии съобщиха по-рано, че китайски турист на същата възраст като Уанг е загинал, докато се опитвал да направи снимка на близката църква, покачен на стена. Той е паднал от височина 10-15 метра, пише Си Ен Ен.

HNA Group тръгва от регионалната авиокомпания Hainan Airlines през 1990 г., но с течение на годините се превърна в международен конгломерат. HNA се разраства агресивно чрез придобивания през последните три години, като придобива дялове в Swissport, Gategroup, Deutsche Bank и Hilton International, припомня "Форчън".

По-рано тази година обаче, под натиска на китайските власти, конгломератът започна да разпродава собствеността си извън Китай, като досега са деинвестирани активи на стойност 14 млрд. долара.

Групата участва и в консорциума, който спечели конкурса за концесия на Летище Пловдив през март т.г. за срок от 35 г.

По повод кончината на Уанг, от HNA Group пуснаха специално изявление, в което изразяват своята дълбока скръб от загубата на "изключително талантлив лидер и ролеви модел, чиято визия и ценности ще продължат да бъдат маяк за всички, които са имали късмета да го познават, както и за много други, чийто живот е докоснал работата му и неговата филантропска дейност".
Коментари: 0