Китайските власти „помолиха” медиите си да не са агресивни към Тръмп

В търговския конфликт между САЩ и Китай липсват лични обиди между лидерите на двете страни

Китайските власти „помолиха” медиите си да не са агресивни към Тръмп

Снимка: БТА

544 ~ 1 мин. четене
На фона на търговското напрежение между САЩ и Китай властите в азиатската страна се обърнаха към медиите с призив да не критикуват рязко американския президент Доналд Тръмп. 

„Властите помолиха да не се използват агресивни изрази по адрес на Тръмп”, пише вестник „Саут Чайна морнинг пост”, цитиран от ТАСС. Впечатление прави, че изострящият се търговски конфликт между САЩ и Китай протича без взаимни обиди между лидерите на двете страни. 

Критика срещу политиката на Белия дом има, но китайските журналисти се въздържат от негативни коментари лично срещу държавния глава и неговото близко обкръжение. „Съдейки по всичко, с това китайската страна се стреми да избегне ескалация на напрежението в отношенията с Тръмп и усложняване на преговорния процес”, отбелязват авторите на статията.

Експертът по китайската дипломация от университета в Мелбърн, Австралия, Соу Кет Ток, коментира важността на медийното съдържание. Според него е от значение да не се допуска отделно взети ентусиасти да говорят за Тръмп (негативно) в своите материали. „Това значи, че оскърбленията по негов адрес не трябва да носят личностен характер, а да бъдат в рамките, маркирани от политическата линия на държавата", обобщава специалистът.

Подкрепи Economic.bg