Китайският износ се изстреля с близо 50%

Вносът се свива с една пета, довеждайки до нов рекорден търговски излишък

Китайският износ се изстреля с близо 50%

Снимка: Стоян Йотов - \"Икономика\"

3653 ~ 2 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

Износът на Китай през февруари нарасна с внушителните 48,3% спрямо същия месец на миналата, надминавайки всички прогнози, съобщава Bloomberg. В същото време вносът продължи да се свива, довеждайки до нов рекорден търговски излишък от 60,6 млрд. щатски долара.

През изминалия месец от страната са изнесени стоки и услуги за 169,2 млрд. долара. Средните очаквания на пазарните анализатори бяха за ръст от порядъка на 14%. Като основни фактори за изненадващите резултати са доброто състояние на американската икономика, която е основен търговски партньор на страната, както и китайската нова година. Мнозинството от мениджърите са предпочели да реализират доставките си преди празничните дни, което концентрира износа във втория месец от годината.

„Съединените щати са най-големият единичен „клиент“ на Китай и износът до голяма степен е свързан със състоянието в най-голямата световна икономика“, коментира за агенция Лари Ху, ръководител за китайската икономика в Macquarie Securities. По негови оценки, 3% ръст в щатския брутен вътрешен продукт означава между 8 и 9% покачване в китайския износ и оттам между 0,5 и 1 проценти пункта по-голям икономически растеж.

Изчислен в юани, износът за САЩ за първите два месеца от годината нараства с 21% на годишна база. Този за страните от ASEAN (Югоизточна Азия) пък добавя 38%.

Данните се изкривяват още и от кампанията на властите за ограничаване на изтичането на капитали, посредством фиктивни договори и документи.

В същото време вносът продължи сериозния си спад от януари и се сви с над 20% на годишна база до 108,6 млрд. долара. Това е притеснителен сигнал за правителството, показвайки, че трудностите във вътрешното търсене остават. Натрупаният търговски излишък за януари и февруари е 120,7 млрд. долара.

През тази седмица управляващите определиха цел за икономическия растеж от 7% за 2015 г. Това е с 0,4 процентни пункта под отчетения за 2014 г., който от своя страна бе най-ниският за страната от 24 години насам.

Коментари: 0