Над 800 населени места са без електричество

Понеделник и вторник са неучебни за цялата област Смолян

Над 800 населени места са без електричество

Снимка: БГНЕС

164 ~ 2 мин. четене

В над 800 населени места в страната е прекъснато електроснабдяването, съобщи вътрешният министър в оставка Веселин Вучков, цитиран от БГНЕС. Това означава, че авариите, причинени от обилния снеговалеж, са засегнали няколко десетки хиляди души.

Особено тежка остава ситуацията в областите Смолян и Кърджали. След заседанието на централния кризисен щаб в София стана ясно, че към Кърджали са изпратени допълнителни служители на Министерството на вътрешните работа, както и техника. На този етап на най-голям риск са изложени хората, намиращите се в планински хижи. Някои клетки на мобилните оператори също са аварирали, което затруднява връзката с хората в изолираните места и уточняване на техния брой и условията в хижите.

Приоритет са бедстващите и хората, нуждаещи се от медицинска помощ. На следващо място Вучков посочи възстановяване на електрозахранването, но за някои населени места това може да отнеме повече от няколко дни. Едва след това ще се пристъпи към активна работа по възстановяване на всички засегнати пътни участъци.

Продължава бедственото положение в област Смолян и община Лъки, Област Пловдив. В смолянско понеделник и вторник ще бъдат неучебни дни. Общините Рудозем, Мадан, Златоград , Неделино и Баните са без електричество  от два дни и вероятно всички повреди няма да бъдат отстранени до края на деня.

В област Кърджали ток има единствено в областния град, както и в няколко други населени места. 380 селища в района за без електричество.

В дежурните центрове продължават да пристигат сигнали за помощ, съобщава агенцията. Спасителите, заедно с медици, са помогнали на 5 родилки и един сърдечно болен. За да стигнат до тях, е трябвало е да се пробива пътя, да се режат паднали дървета, а в някои от случаите и да се ходи пеш през еднометрови преспи. Има сигнали за диабетно болен, който се нуждае спешно от инсулин и за деца с висока температура.

Отворен за движение вече е пътят Момчилград - Крумовград, а в момента се разчиства шосето за Ардино. Затворен остава пътят Кърджали - Асеновград. Трудно се пътува по направлението за Хасково. Ситуацията в Хасковска област започва да се успокоява след падналите валежи от сняг. Пътната мрежа е почистена от навяванията и падналите дървета. Все още без електричество са 100 населени места.

Актуална към 13:30 пътна обстановка можете да намерите в интернет страницата на Агенция „Пътна инфраструктура“.

Коментари: 0