Китайци с мащабни инвестиции в Карлово и Бургас

Отварят се хиляди нови работни места и много възможности за младите хора

Китайци с мащабни инвестиции в Карлово и Бургас
4874 ~ 1 мин. четене

Китайски инвеститори са изявили официално желание да купят цели индустриални зони в районите на Карлово и Бургас. Те съвпадат с бъдещото трасе на Пътя на коприната, по който чрез високоскоростна железница китайските стоки ще могат да стигат по-бързо до Европа.

Целта на инвеститорите ще бъде изграждане на логистични центрове, така че китайските стоки и товари от България да поемат към Централна и Западна Европа.

„За нас със сигурност това са сериозни ползи, нови инвестиции, нови работни места и възможност за изграждане на високотехнологични жп линии“, обяснява Стамен Янев, изп. директор на Българска агенция за инвестиции (БАИ).

Розовата долина и Подбалкана са на най-прякото трасе, по което може да премине скоростния жп път. От местната власт в Карлово казаха, че реализирането на мащабния проект ще превърне региона в стратегически, съобщава БНТ.

„Дори част от заявените намерения да бъдат реализирани, това значи няколко хиляди нови работни места, бъдеще за нашия регион и възможност за младите хора да останат“, изтъква кметът на Карлово Емил Кабаиванов.

Общинският съвет вече има готовност да сформира постоянна комисия, която да улесни инвеститорите и да съдейства за реализирането на проекта.

„Един такъв сериозен инвеститор – той търси бързи административни услуги, така че в това отношение аз съм категоричен, че ще направим такава комисия, която да работи изцяло за този проект“, заяви председателят на Общинския съвет в Карлово Теодор Шойлеков.

От БАИ изчислиха, че привличането на китайски инвеститори ще доведе до ръст на икономиката в България с 4,5 на сто за 2016 г.

Подкрепи Economic.bg