Кметът на Загреб иска да преименува площад „Маршал Тито”

Той иска да изпълни искане на нова партия, която да го подкрепя в общинския съвет

Кметът на Загреб иска да преименува площад „Маршал Тито”

Кметът на хърватската столица Загреб заяви, че ще поиска от общинския съвет площад, кръстен на бившия югославски президент Йосип Броз Тито, да бъде преименуван на Площад на Република Хърватия.

Решението на кмета Милан Бандич да настоява за промяна на името е с цел удовлетворяване на искания на нова дясна политическа партия. Подкрепата ѝ му е нужна за осигуряване на мнозинство в общинския съвет.

Новата партия, в центъра на която са спорният културен министър Златко Хасанбегович и депутатът Бруна Еси, спечели пет места от общо 49 по време на местните избори на 21 май. Кампанията на партията включваше предложението за преименуване на площад „Маршал Тито” заради престъпленията, извършени по време на управлението на лидера на бивша Югославия.

До понеделник Бандич заявяваше, че въпросът ще бъде решен чрез местен референдум, но си промени мнението и обясни, че във вторник ще внесе предложение за името Площад на Република Хърватия.

Управляващата дясноцентристка партия Хърватска демократична общност също ще подкрепи предложението на Бандич и той ще има мнозинство от 25 членове на съвета.

Коментари: 0