Кметицата на Рим обяви война на мафията

Повод за гнева на Вирджиния Раджи беше дългата борба на пожарникари с огън, избухнал в незаконно сметище в източния квартал Колатина.

Кметицата на Рим обяви война на мафията
2120 ~ 1 мин. четене
Кметицата на Рим се закани, че ще се справи с организираната престъпност в столичния град. Повод за гнева на Вирджиния Раджи беше дългата борба на пожарникари с огън, избухнал в незаконно сметище в източния квартал Колатина.

"Влизала съм във война с мафията няколко пъти. Не ме е страх. Рим няма да попадне под контрола на тези престъпници", каза Вирджиния Раджи, цитирана от АФП и БНТ.

Властите подозират, че сметището е подпалено умишлено. То беше предвидено за разчистване следващата седмица. В последните 4 месеца това е третия голям пожар на отпадъци в Рим.До 2013 г. събирането и изхвърлянето на отпадъци се контролираше от един човек - Манлио Черони. Огромното сметище, което той използваше не отговаря на екологичните стандарти и беше закрито. Оттогава събирането и извозването на боклука в Рим е голям проблем, като ясно решение какво да се прави няма.

Опитите на кметицата Раджи да отвори ново сметище се провалиха заради протести на граждани, живеещи край избраните места. През декември имаше голям пожар в преработвателния център, който обработва около 25 процента от отпадъците в Рим. Гражданите на столицата са недоволни от купчините боклук, които често се трупат по улицата и на свой ред ги палят.

Вирджиния Раджи намеква, че мафията, която иска да контролира събирането и извозването саботира опитите на кметството да реши проблема. Гражданите вече са загубили доверие в способностите на Раджи да се справи с отпадъците, което беше едно от обещанията ѝ, когато дойде на власт с голям процент от вота през 2016 г.
Коментари: 0