Кметове искат отсрочка за новите такси смет

65 общини са изключени от европейско финансиране във ВиК сектора

Кметове искат отсрочка за новите такси смет

Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) поиска от министъра на околната среда Нено Димов 6 месеца отсрочка за въвеждането на новите такси "смет". Според тях няма да успеят от 1 януари 2018 г. да въведат новата методика за изготвяне на план-сметката.

От екоминистерството посочват, че общините ще могат да кандидатстват за финансиране по проекти за оползотворяване на отпадъците, включително и биоразградимите, по програма LIFE и Финансовия механизъм на европейското икономическо пространство.

„Има огромен недостиг от финансов ресурс за водните проекти в страната“, обясни министър Димов, цитиран от пресцентъра на ведомството. По Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“ са предвидени 2 млрд. лв. европейско финансиране за водния сектор в населени места над 10 хил. човека, но липсва финансиране, свързано с пречистването на отпадъчните води, за общините с жители между 2000 и 10 000. 

Кметът на Троян и зам.-председател на НСОРБ Донка Михайлова посочи, че броят на общините, изключени от европейско финансиране във водния сектор, е 65 или около 25% от всичките в страната. От организацията са готови да подкрепят усилията за създаването на специализиран инвестиционен фонд за ВиК сектора. 

Коментари: 0