Кога е най-подходящото време да сменим работата

Най-доброто време за търсене на нова работа е слабият сезон

Кога е най-подходящото време да сменим работата

Снимка: Pixabay

Смяната на работното място е една от целите, които мнозина си поставят на прага на Новата година. Има ли време, когато е най-подходящо да се предприеме тази сериозна стъпка? Ето какво съветват специалистите от Adecco България, лидер в областта на HR решенията.

„Най-доброто време за търсене на нова работа е слабият сезон, а именно август и декември. Това са месеците, в които работните процеси в компаниите не спират, но за сметка на това кандидатстващите са много малко. По-малката конкуренция увеличава шансовете за успех на активните кандидати.“, разказва Александра Георгевич, мениджър отдел „Подбор на персонал“.

Оказва се, обаче, че точно това са месеците, в които служителите имат склонност да се задържат при настоящите си работодатели. Причините са няколко - предстоящи празници или планирани годишни отпуски, но също така и приключване на финансовата година (между декември и март), когато се изплащат годишните бонуси.

„В момента имаме неравноправен пазар, в който властта все повече отива при кандидатите за работа, а не при работодателите. Това означава, че има повече свободни позиции отколкото кандидати, затова те стават по-придирчиви, а така „войната за таланти“ става „война за всеки, който има пулс.”, коментира Ирина Йончева, HR мениджър в Adecco България.

Най-трудните за намиране на нови хора позиции винаги са тези, за които няма активно кандидатстващи или са в професионални области с изключително ниско ниво на безработица. Такива са специалистите, които се занимават с финанси, информационни технологии, човешки ресурси, търговия, хотелиерство. Често служителите в тези области са с период на предизвестие от 2-3 месеца, което допълнително удължава периода за намиране най-точния кандидат.

„Вземането на решение за смяна на работното място е комплексна оценка на много фактори. Освен заплатата и финансовите бонуси, кандидатите се интересуват от възможностите за кариерно развитие и от опциите за закупуване на дялове от компанията (stock shares). Същата сила при взимане на решение имат и нефинансовите облаги, които допринасят за баланса работа-личен живот като местоположението на офиса, възможността за работа от вкъщи, гъвкавото работно време, допълнителните дни отпуск.“, добавя Александра Георгевич.

„Интересното е, че това, което кара хората да приемат дадена работа, може да не е причината, която ще ги накара да се задържат след първоначалния период на адаптация. Тук влияят други фактори, които стават известни по време на работния процес: нарушение на трудовия или психологическия договор, (липса на) подкрепа в социалната среда и атмосфера в екипа, отношение или стил на управление на прекия мениджър, нива на стрес, рестриктивни вътрешни политики и т.н.“, добавя г-жа Йончева.

Коментари: 0