Кои храни помагат за по-добър сън?

Тези продукти отпускат напрегнатите мускули и успокояват нервната система

Кои храни помагат за по-добър сън?

Независимо дали сме напрегнати или уморени, трудното заспиване вечер тормози много хора по света. Недостигът на сън може да доведе до сериозни здравословни проблеми - депресия, напълняване, преждевременно състаряване, проблеми с паметта. Лошият сън се свързва също с риск от диабет и болест на Алцхаймер.

Но преди да прибегнем към някое сънотворно трябва да се опитаме да се справим с проблема по друг начин. Най-добре е просто да се научим да контролираме количеството храна на вечеря, както и да оставим за десерт някой от продуктите, които способстват за заспиването. 

Тези продукти отпускат напрегнатите мускули, успокояват нервната система, стимулират производството на хормоните, предизвикващи съня (серотонин и мелатонин) и не натоварват стомаха.

Обилното хранене преди сън не е никак добра идея. Все пак стомахът няма да се претовари от малко количество печени картофи, които поглъщат киселините, пречещи на производството на триптофан. За да се засили успокоителният ефект, картофите могат са се намачкат с лъжица топло мляко.

Полезно е преди сън да се изяде един банан. Бананите съдържат серотонин, мелатонин и магнезий – минерал, който спомага за отпускането на мускулите.

Известно и изпитано средство е чаят от лайка. Тя не напразно заема първо място сред успокояващите напитки, защото притежава лек сънотворен ефект и е идеално средство за релаксация.

Заедно с чая от лайка можете да приемете и малка филийка пълнозърнест хляб, който стимулира производството на инсулин, който помага на триптофана да достигне до мозъка, където се превръща в серотонин.

Друг добре известен източник на триптофан е пуешкото месо. Той действа най-добре на гладен стомах и неговият ефект се засилва от въглехидратите, затова е полезно вечерята да се състои от пуешко месо и пълнозърнест хляб.

Много хора са чували, че преди сън трябва да се пие прясно мляко. По принцип в млякото се съдържа триптофан – аминокиселина, която има успокояващо действие, а и съдържа доста калций, който помага на мозъка да усвои триптофана. Освен това млякото влияе и на психиката.

Малка купичка с овесени ядки (добър източник на мелатонин) също утолява чувството за глад и няма да попречи на съня. В ядките може да се добави малко мед. Ако сте много напрегнати или страдате от депресия, добавете в овесените ядки и 2 ч.л. ленено семе. То е богато на омега-3 мастни киселини. 

Коментари: 0