Колко движение е необходимо за изгарянето на калориите в една пица?

Учени предлагат етикетите на храните да информират колко физическа активност ни трябва, за да се изразходят калориите от храната

Колко движение е необходимо за изгарянето на калориите в една пица?

Снимка: Pixabay

Британски учени предлагат на етикетите на храните да пише колко движение е необходимо за изгарянето на калориите, защото така хората ще се изкушават по-малко, пише BBC.

Според експерти са необходими четири часа разходка, за да се изгорят калориите, които сме погълнали от една пица. 22 минути бягане са ни необходими, ако сме хапнали един шоколадов бар.

А за пакет чипс от 180 гр - час и половина. Калориите от половинлитрова кока-кола се изразходват с 40-минутно бягане, от пакет шоколадови бисквити - с двучасово бягане, а от шоколадов мъфин - 50-минутно.

Учените смятат, че подобни етикети ще помогнат в бората със затлъстяването, защото много хора биха се шокирали от това колко усилия са необходими, за да се изразходват калориите от любимите им храни.

Изследователят проф. Аманда Дейли заяви: „Търсим различни начини, по които да накараме обществото да взема по-добри решения за това какво ядат. А също така и да се опитаме да накараме обществото да е физически по-активно“.

По думите на експертите това ще бъде стъпка напред към „образованието на обществото“. „Искаме да ги накараме да се замислят дали наистина това парче торта си заслужава“, каза още проф. Дейли, цитирана от BBC.

Коментари: 0