Колко пластмаса изяждаме

Хората биха могли да поглъщат еквивалента на кредитна карта от пластмаса на седмица, заключи неотдавнашно проучване на WWF International

Колко пластмаса изяждаме

Снимка: Pixabay

3431 ~ 2 мин. четене
Микроскопични парчета пластмаса са открити на най-отдалечените места - от дълбините на океана до ледовете на Арктика. Друго място, на което пластмасата се появява, е вътре в телата ни. Дишаме микропластмаси, ядем ги и ги пием с водата, напоена с пластмаса.

Пластмасата не се разгражда. Вместо това се разпада на по-малки парчета и в крайна сметка се озовава навсякъде, включително в хранителната верига. Парчета с дължина по-малка от пет милиметра, около размера на сусамово семе, се наричат „микропластмаси“, пояснява Ройтерс.

Публикувани са десетки доклади за микропластмасите, но научната общност все още е достигнала само повърхността на изследвания относно това колко пластмаса консумираме и колко вредна може да бъде тя.

Хората биха могли да поглъщат еквивалента на кредитна карта от пластмаса на седмица, заключи неотдавнашно проучване на WWF International, главно в питейна вода, но и чрез източници като миди, които са склонни да се консумират цели, така че пластмасата в храносмилателната им система също се консумира.

Въз основа на изводите от проучването Ройтерс илюстрира как всъщност изглежда това количество пластмаса за различни времеви периоди.

Всяка седмица - 5 грама пластмаса

Това е приблизително същото тегло като пластмасова капачка за бутилка и достатъчно настъргана пластмаса, за да се напълни супена лъжица.

Всеки месец - 21 грама пластмаса

Това е приблизително същото тегло като пет зарчета за казино, или достатъчно нарязана пластмаса, за да се напълни наполовина една купичка.

Всяка година - 250 грама пластмаса

Това е пълна с пластмаса чиния за вечеря.

На всеки 10 години - 2,5 кг пластмаса

Ройтерс визуализира това сравнение със стандартния спасителен пояс на плажните спасители, който традиционно тежи 2,5 килограма. Така все едно за 10 години поглъщаме пластмасата, нужда да се направи един спасителен пояс.

За цял живот - 20 кг пластмаса

Средният човек живее за 79 години. Използвайки настоящата оценка на микропластмасите в храната ни, и приемайки, че ситуацията не се подобрява или влошава, това се равнява на 20 килограма консумация на пластмаса. Това е повече пластмаса, от тази, необходима за два големи пластмасови контейнера за отпадъци за рециклиране, които тежат само 10 кг.

„Ние използваме пластмаса от десетилетия, но все още не разбираме действително влиянието на пластмасовите микро- и наначастици върху здравето ни“, казва Тава Паланисами от Австралийския университет на Нюкасъл, който работи върху проучването на WWF.

„Всичко, което знаем е, че поглъщаме пластмаса и че тя има потенциала да причини токсичност. Това определено е причина за безпокойство".
Коментари: 0