Колко струва Бъкингамският дворец?

Главната търговска улица на Лондон също е частична собственост на кралицата

Колко струва Бъкингамският дворец?

Британската кралица Елизабет II наскоро отпразнува своята 90-та годишнина. Тя притежава един най-големите портфейли на недвижими имоти в страната и неговата "перла в короната" е Бъкингамския дворец.

Квадратурата на гигантската резиденция е около 77 хил. кв. м. В нея има 775 стаи, които заемат 5 етажа. Къщата също така включва плувен басейн и 16 хектара идеални тревни площи. Според експертите от компания Foxtons , това имущество се оценява на 2,2 млрд. паунда. Имението е в близост до Сейнт Джеймс парк и луксозния квартал Мейфеър, където са най-скъпите жилища в страната.

За семейните притежания на династията Уиндзор следи специален фонд. Вниманието му също е насочено към Замъкa Уиндозр, Калрънс хаус (Clarence House) и официалната лондонска резиденция на принца на Уелс. Въпреки това, за пълния набор от кралски активи можем само да гадаем, тъй като много от тях не са оповестени.

Известно е, че на разположение на Елизабет II са имението Сандрингам в Норфолк, замъкът Балморал в Шотландия и около 28 хил. хектара земя, която е притежание още от кралица Виктория. Главната търговска улица на Лондон Риджънт Стрийт е частично собственост на кралицата. 15% от общия доход се пренасочва към хазната на Нейно Величество.

Анализаторите смятат, че цялото кралско имущество се оценява на 11.5 млрд. паунда.

Коментари: 0