Коментари от Япония водят до резки движения на йената

Златото задържа трудно печалбите

Коментари от Япония водят до резки движения на йената
172 ~ 3 мин. четене

Йената се отдалечи от седем годишното дъно срещу долара след коментари на представител на японското правителство, които намалиха засилилите се спекулации, че министър председателя Шинзо Абе ще свика парламентарни избори през декември. Японската валута сериозно пропадна при очакванията, че Абе ще отложи повишението на данъка върху продажбите и ще свика избори, което даде аргументи на инвеститорите да продават йената.

Доларът, който премина над 116 йени през нощта по време на азиатската търговия, е на 115.34. Вчера той достигна 116.11 йени, което не се е случвало от октомври 2007 година. В момента спада на зелените пари е ограничен, независимо от коментарите на говорителя на правителството, които не са достатъчни след няколко дни на широко медийно отразяване.

Междувременно към нарастващия списък от репортажи по темата, вестника Санкей цитира анонимен източник от правителството, че Абе планира да отложи второто повишение на данъка върху продажбите с една година и половина и да се допита по темата с избирателите.

Инвеститорите така или иначе разпродават йената след като ЯЦБ шокира пазарите миналия месец и разшири масивните стимули, за да съживи икономиката, която загуби скорост след повишението на данъка върху продажбите през април. Сега обаче Абе изглежда иска да отложи второто повишение.

Еврото е без значителна промяна на 1.2475 срещу долара. Инвеститорите следят обаче внимателно швейцарския франк, който напредна до две годишен връх срещу единната валута и приближава нивата от 1.20 преди референдума на 30 ноември на който избирателите трябва да решат дали Швейцарската национална банка да повиши златните си резерви. Ако вота е “да”, то централната банка ще трябва да купи злато на стойност около 70 милиарда швейцарски франка, което ще намали възможностите за поддържане стабилността на валутата.

Вниманието на пазарите е насочено и към Английската централна банка, която по-късно днес ще публикува доклада за инфлацията. Очаква се прогнозите на АЦБ да потвърдят отлагането на първото повишение на лихвите за по-късно през 2015. Това развитие обаче е в голяма степен вече калкулирано от пазарите.

 Златото задържа трудно печалбите

Златото задържа вчерашните печалби, но изпитва трудности да задържи ралито, тъй като долара остава  силен, а отлива на парични потоци от златните фондове продължава. Активите на най-големия фонд за търговия със злато в света SPDR Gold Trust спаднаха във вторник с 0.12% до 724.46 тона злато, което е ново шест годишно дъно. Това е и шести пореден ден на намаление, което показва, че инвеститорите са настроени негативно към жълтия метал.

Спот цената е на 1164 долара за тройунция след растеж вчера с 1.2%. Металът не успя да направи убедителен пробив на четири и половина годишното дъно от миналата седмица на 1131.85 долара, а отгоре на 1180 долара остава силна съпротива, която не може да бъде преодоляна.

Златото се приема за алтернативна инвестиция на по-рисковите активи като акциите по време на икономическа несигурност. Оптимизмът обаче около американската икономика даде сила на акциите и долара. Зелените пари намират сила и от слабостта на йената. В същото време се очаква Федералния резерв да увеличи лихвите по-рано от очакваното и това увеличава натиска върху златото, което е актив не носещ лихва.

Изберете компанията, осигуряваща най-добър "Старт в кариерата"

Подкрепи Economic.bg