Комисията по отбрана одобри проектите за модернизиране на армията

Предвидено е да бъдат закупени 150 бойни машини и 8 самолета, а плащането ще се разсрочи до 2029 г.

Комисията по отбрана одобри проектите за модернизиране на армията
С гласовете на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ и ДПС Комисията по отбрана одобри проектите за модернизация на сухопътните и военновъздушните сили на Българската армия. Предстои гласуване и в Бюджетната комисия, тъй като за тази модернизация ще бъдат платени 3.3 млрд. лв. от държавния бюджет. Според председателя на комисията и бивш командир на ВВС о.з. ген. Константин Попов инвестиционните проекти за купуване на нови бронирани машини и изтребители трябва бъдат одобрени в Пленарна зала до края на юни.

Предвидените 150 бойни машини за пехотата струват общо 1.46 млрд. лв., като първите машини ще пристигнат през 2019 г., а разходите ще се осъществяват периодично до 2029 г. За 8 многоцелеви изтребители са приготвени 1.8 млрд. лв., които ще бъдат разсрочени за 9 години. Това е само първият етап от модернизацията на военовъздушните сили (ВВС). На втория етап трябва да бъдат купени още 8 и да се платят още средства от бюджета. Очакванията са и двата договора  -за самолетите и бойните машини - да бъдат подписани до края на годината.

„БСП за България“ и „Воля“ гласуваха „въздържал се“. Миналата седмица лидерът на „Воля“ Веселин Марешки заяви, че ако военният министър Красимир Каракачанов не изтегли проекта за модернизация на армията, ще му поиска оставката.

„Проектът за придобиване на нов тип боен самолет предвижда закупуване на 16 самолета, като през първия етап на реализирането му да бъдат придобити поне осем самолета“, обясни командирът на ВВС ген. Цанко Стойков, цитиран от БТА.

„Обединени патриоти“ призоваха да бъдат подкрепени проектите. Ако закъснеем още няколко години, ще бъде фатално късно, предупредиха от групата.

„Проектът за инвестиционен разход за придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада също ще се реализира на два етапа“, обясни Валери Цолов, заместник-командир на Сухопътни войски.

Проектът ще бъде основна стъпка и база за изграждане и развитие на механизираните формирования от Сухопътните войски. Предвижда се придобиване на 150 бронирани машини, като бойните бронирани машини са не по-малко от 90, а специалните и осигуряващи - не по-малко от 60.

„Кога ще има самолети ли? Нашата амбиция е за повечето от трите проекта да сключим договор до края на тази година. Диалогът беше изключително конструктивен, дори когато се задаваха въпроси от страна на опозицията, въпреки че колегите от БСП гласуваха "въздържал се", диалогът беше конструктивен“, коментира министърът на отбраната Красимир Каракачанов след заседанието, цитиран от БНР.

Той каза, че е оптимист, че няма да има проблем пленарната зала да подкрепи проектите за нов тип боен самолет и основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада. „Оптимисти сме, защото националната сигурност от време на време става "дъвка", но когато в пленарна зала всеки трябва да си даде гласа за това дали да модернизираме българската армия, дали да имаме нов тип бойни самолет, нови бронирани машини, едва ли ще има толкова колеги, които да гласуват против“, коментира Каракачанов.

...

Коментари: 0