Комисията за КТБ готова с публичен доклад след 3 месеца

Заседанието на временната комисия бе закрито за медии

Комисията за КТБ готова с публичен доклад след 3 месеца

Снимка: БГНЕС

196 ~ 2 мин. четене

Всички изводи от доклада на комисията ще бъдат публични и ще са готови след 3 месеца, съобщи пред журналисти председателят на временната комисия за КТБ Десислава Атанасова. Това изявление дойде след близо 4-часовото заседание на комисията, предаде БГНЕС. 

Необходима е още информация, която сме поискали от БНБ. Има нужда от още данни за инспекциите на място в КТБ, заяви Атанасова.

От думите на Атанасова стана ясно, че членовете на комисията са формулирали някои въпроси към ДАНС в лицето на председателя й Димитър Георгиев и към директора на Дирекция "Финансово разузнаване" към службата. Представителите на ДАНС са поканени и на следващото заседание на комисията, за да отговорят на въпросите на временната комисия.

"Поставихме въпроси, които ще изяснят начина, по който се е събирала, обобщавала и анализирала информация в ДАНС през периода 2009-2014 г. Поискали сме и анализ на нормативната база, така че предложенията ни към парламента, когато комисията приключи работа, да бъдат формулирани с оглед на разширяване на обхвата на определени институции, които наблюдават финансовата и икономическа стабилност на държавата, а и по отношение на контрола", заяви Атанасова.

Тя отказа да даде повече подробности от заседанието на комисията, което бе закрито за медии. "Тази информация ще се събира и ползва изцяло служебно", добави председателката на комисията. Атанасова поясни, че комисията ще изслуша и Комисията за надзор над независимите финансови одитори, а ако се появяват предложения и одиторската фирма KPMG.

По време на днешното заседание на Временната анкетна комисия за проверка на фактите и обстоятелствата около на източването на Корпоративна търговска банка в периода 2009-2014 г. бяха изслушани Цветан Гунев и председателят на ДАНС Димитър Георгиев.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg