Компаниите за видео игри не искат пандемията да приключва

COVID-19 увеличи многократно продажбите в сектора, но този ръст не е устойчив

Компаниите за видео игри не искат пандемията да приключва

Снимка: Pixabay

Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Много компании изпратиха 2020 г. с надежда за овладяване на пандемията и започване на масови ваксинации, но фирмите за видео игри са със смесени чувства, пише Wall Street Journal.

Коронавирусната пандемия е неоспорима благодат за гейминг индустрията. Ограниченията, които накараха всички да си стоят у дома и които доведоха до спирането на други форми на развлечение, донесоха една особено добра година за сектора. Шест от най-големите издатели на игри се очаква да отчетат общи приходи от 24 млрд. долара за календарната година, или с 19% повече спрямо година по-рано, сочи консенсусна прогноза, събрана от FactSet. Приходите на същата група от компании се свиха с близо 3% през 2019 г.

Тези данни не включват продажбите на новите конзоли Xbox и PlayStation, които излязоха на пазара в началото на ноември и все още са трудни за намиране заради огромното търсене. Други производители на гейминг хардуер също печелят от треската. Turtle Beach, която прави аксесоари, като специални слушалки за геймъри, отчете 71% ръст на приходите от продажби на годишна база до 227 млн. долара за деветте месеца до септември. Отскоро публичната Corsair Gaming, която прави персонални компютри и лаптопи за гейминг, както и други свързани аксесоари, записа 54% скок на приходите до 1.2 млрд. долара за същия период.

За разработчиците на игри настоящият бум на продажбите е забележителен, като се има предвид влиянието на пандемията върху цикъла на създаването на игри. Няколко големи заглавия бяха отложени през 2020 г. заради предизвикателствата, предизвикани от работата от дистанция. В този списък попада новата игра от франчайза „Call of Duty” на Activision Blizzard. Играта „Black Ops Cold War” беше пусната няколко седмици по-късно от нормалното и получи най-ниската оценка от критиците за игра от франчайза от повече от десетилетие. Но анализаторът на Cowen Дъг Кройц твърди, че играта все още може да достигне 20 млн. продадени бройки.

Анализатори прогнозират, че издателският бизнес на Activision ще отчете 74% ръст на нетните продажби за 2020 г. до близо3,9 млрд. долара, сочат данни на FactSet. Дори провалите през 2020 г. бяха относителни. На 22 декември полската компания CD Projekt обяви, че е продала над 13 млн. копия от своята проблемна игра “Cyberpunk 2077” от премиерата ѝ на 10 декември. Това е доста под прогнозата за 18 до 25 млн. бройки, която според анализатора Кен Ръмф от Jefferies Wall Street очаква.

Данните не са никак лоши за игра, изпълнена с толкова бъгове, че Sony я премахна от онлайн магазина си, а както Sony, така и Microsoft се присъединиха към търговците на дребно, за да предложат възстановяване на парите на недоволните играчи. Анализатори все още очакват CD Projekt да отчете около 672 млн. долара приходи за 2020 г. – над пет пъти повече спрямо сумата за предходната година, твърдят от FactSet.

Коментари: 0