Компаниите, които призоваха да не използвате услугите им в кризата

Така те подкрепят кампанията за социална дистанция

Компаниите, които призоваха да не използвате услугите им в кризата

Друго рекламно видео на Uber, което призовава хората да си останат вкъщи

Снимка: Uber

1192 ~ 2 мин. четене

Uber и Fiat Chrysler предприемат необичайни ходове в рекламите си по време на кризата с коронавируса - призовавайки хората да не използват техните продукти и услуги. Нова 60-секундна телевизионна реклама от Uber показва монтаж на сцени с хора, които са изолирани у дома.

„Останете вкъщи заради всички, които не могат“, казва рекламата накрая. "Благодарим, че не се возите с Uber".

Не е рядкост компаниите да пускат реклами, които да са в тон с националното настроение по време на криза и трагедия, коментира Джоузеф Туров, професор по комуникации в Университета на Пенсилвания. Но той казва, че рекламата на Uber е уникална с това, че всъщност призовава хората да не използват услугата ѝ.

"Риторично казано, те се привеждат в съответствие с целите на нацията", коментира той.

Томас Ранес, вицепрезидент по маркетинг на Uber, заяви, че компанията ще пусне рекламата през следващите две седмици, за да подчертае важността хората да си останат вкъщи. Идеята е "компания, която е синоним на движение, да благодари за това, че не се движите, защото в момента това помага да спасите живот“, каза той в изявление.

Fiat Chrysler не казва конкретно на хората да не купуват автомобили. Но кампания в социалните медии от петък призовава хората да оставят автомобилите си паркирани и да не шофират.

"Останете вкъщи. Останете здрави", се казва в рекламата. След това се показва джип, шофиращ извън пътя с думите "Когато това приключи, пътят ще чака".

Освен това има онлайн реклами с участието на Chrysler Pacifica и марките Ram и Alfa Romeo на компанията.

Рекламата на Jeep е подобна на рекламите, които се появиха в края на Втората световна война, казва Туров, когато компаниите, които не бяха в състояние да правят потребителски продукти по време на войната, обещаваха на клиентите, че ще могат отново да купят техните продукти скоро. Най-известната от тези реклами беше тази, която обещава "Има Ford в бъдещето ти."

Продажбите на автомобили в САЩ рязко паднаха по време на кризата, като много дилъри затварят или ограничават продажбите.

„Този тип реклами посочват, че в крайна сметка нещата ще се променят“, казва Туров. И се опитват да изградят бъдещ интерес към продуктите на компанията, когато тази промяна се случи, дори ако хората не могат да купят продукта в момента.

Подкрепи Economic.bg