Компютри втора употреба – умната сделка?

Какво трябва да знаете, ако сте решили да си купите употребявана техника

Компютри втора употреба – умната сделка?

Снимка: Unsplash

1728 ~ 3 мин. четене
Автор: Serpact

Днес е по-лесно от всякога да сключите перфектната сделка за компютър втора употреба, тъй като с всеки изминал месец се пускат все повече нови модели и устройства. Главните причини, съпътстващи масово голяма част от купувачите към този сектор на пазара, са предимно две. От една страна закупуването на употребявана машина ще ви спести доста средства, докато от друга - ще знаете, че сте помогнали значително на заобикалящата ни природа.

Има редица решаващи фактори, на които трябва да обърнете внимание докато купувате използван компютър, тъй като първо е нужно да разберете Вашите собствени изисквания и желания преди да предприемете каквито и да е било действия. Тези фактори могат да бъдат, например, за какво Ви е нужен компютърът, колко сте готови да похарчите за трансформацията на уреда в чисто нов и какъв модел най-вече търсите. В технологичния свят в който живеем джаджите се надграждат доста често и понякога е трудно да се открият дадени компоненти, защото просто са престанали да съществуват или са прекалено остарели.

Голям процент от потребителите винаги искат да купуват най-доброто от нещата. За тях няма значение дали даденият артикул е чисто нов или използван. Освен това никой никога не иска да бъде измамен при подобен тип пазаруване. Но за да може да се презастраховате и следователно да се предпазите от това, е желателно предварително да бъдете информирани относно мечтания продукт и да следвате някои стриктни правила.

Кое състояние е най-добро?

На вторичния пазар съществува богата гама от технологии. Най-актуалните продукти, намиращи се в почти ново състояние, са най-често предпочитани, но преди да налетите на тях, е важно да се уверите, че ще вършат работата, от която точно се нуждаете. Що се отнася до надеждността, препоръчително е да се придържате към по-разпространените и доказани марки, като HP, Samsung, Apple, Lenovo, Asus или Dell.

Какво трябва да проверите и тествате?

Може да купувате използвания компютър от много добър приятел или пък от известен купувач, който се занимава главно с такъв вид техника. Без значение каква връзка притежавате с конкретният продавач, винаги трябва да проверявате някои ключови точки, за да се уверите, че всичко се намира в перфектно работоспособно състояние.

Първоначален старт

Задължително, когато правите оглед на техника втора ръка, винаги трябва да пробвате дали машината изобщо ще стартира. Ако опитът е успешен, следва стъпката, в която е нужно да проверите как се справя с отварянето на множество програми. След това обръщате внимание на захранването.

Операционна система

Операционната система е неразделна част от всеки един компютър. Без нея няма как да работите правилно. Ето защо е от важно значение да проверите дали желаният продукт разполага с наличен лиценз за конкретната му система. В допълнение към това е редно да попитате продавача дали вашите програми ще могат да бъдат задвижени от операционната система и, разбира се, дали ще е възможно евентуално подобрение.

Портове

Проверете дали разполагате с всички налични и дали са в състояние за правилна работа. Те са предимно няколко вида – HDMI, VGA out и USB.

Външно състояние

Тази точка не е за пренебрегване, защото може да разкрие много за живота на конкретния продукт. Откриването на такъв тип техника с незначителни козметични забележки не е невъзможно. Но ако все пак Ви направи впечатление, че компютърът притежава външни повреди по конструкцията в повече от обикновено, то със сигурност собственикът му не се е грижил за поддръжката подобаващо.

Екран

Това периферно устройство е задължително за всеки компютър, тъй като увеличава функционалността му. Чрез него вие възпроизвеждате информацията от вашата машина. По принцип винаги може да го закупите отделно, но ако съответният продавач предлага компютъра заедно с екран, е важно да проверите дали по него има следи от пукнатини и неработещи пиксели.

Характеристики

Те са от огромно значение, тъй като той ще определи дали дадената система е подходяща за дейността, от която се нуждаете. Проверката се осъществява изключително удобно и лесно от настройките на съответната операционна система.

Сериен номер

Не всички устройства разполагат със сериен номер, но тези, които притежават, го имат ясно изобразен върху конструкцията си. Ако забележите, че на употребения продукт този номер е заличен или изтъркан, вероятно трябва да отхвърлите шансовете за закупуване.

Гаранция

Въпреки че при някои употребявани системи гаранцията вече е изтекла, не е невъзможно да откриете такава, която е налична. Това е страхотен допълнителен бонус, от който трябва непременно да се възползвате.

Извод

Тъй като технологията продължава да се развива и разширява, новите компютри винаги ще навлизат на пазара. Ако трябваше да купувате всеки път ново устройство, когато излезе негова подобрена версия, то със сигурност щяхте да сте в дълбока финансова криза. Именно поради това закупуването на употребявана техника е достъпно и интелигентно решение. Сключването на такъв тип сделка може да помогне на всеки да се възползва от новата технологична ера, като същевременно с това ще разполага със собствен компютър в дома си.

Коментари: 0