Консултативен съвет ще се занимава с проблемната за България „Зелена сделка“

В състава на новия съвет ще влизат министри, представители на президентската институция, политици и др.

Консултативен съвет ще се занимава с проблемната за България „Зелена сделка“

Снимка: Unsplash

1040 ~ 2 мин. четене

България създава Консултативен съвет, който ще се занимава с въпросите на т.нар. „Европейска зелена сделка“. Това става ясно от одобрено от правителството днес постановление. В състава на новия орган ще влизат всички министри, занимаващи се с темите от обхвата на европейските "зелени" цени, представители на президентската институция, парламентарно представените политически сили, национално представителните работодателски и синдикални организации, научната и академичната общност. 

Те ще консултират и подпомагат Министерския съвет относно съвместяването на националните приоритети в областите на енергийната сигурност, икономическото развитие, социалната справедливост и защитата на околната среда, отчитайки всички ефекти, произтичащи от „Европейската зелена сделка“ и инициативите от нея. Съветът ще трябва да участва и в разработването на национална енергийна стратегия с хоризонт до 2050 г., включително план за устойчивата работа на топлоелектрическите централи, работещи с въглищно гориво.

Въпреки че България стоеше встрани от темата и дори поиска пауза за развитието на европейските зелени амбиции, на заседание снощи на европейските енергийни министри стана ясно, че ЕС няма да се откаже от „зеленото бъдеще“ и страната ни ще трябва да се съобрази с това. Още от своето начало "Зелената сделка" създава стрес в страната ни, тъй като, за да следваме целите ѝ трябва да се откажем от производството на електроенергия от въглища, което представлява над 40% от общото производство. 

Междувременно в друго правителствено решение от днес става ясно, че е приет доклад за дейността на новосъздадената през февруари междуведомствена работна група във връзка с "Европейската зелена сделка". В доклада е записано, че "в контекста на обявената от СЗО пандемия от коронавирус и в съответствие със стратегически документи на ЕС, екологичният преход и цифровата трансформация ще играят водеща роля във възобновяването и модернизирането на икономиката на ЕС."

В него се приема, че работата по развитие и актуализиране на анализа ще продължава в съответствие с последните развития в областта.

Вчера председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен отново подчрта, че "Европейската Зелена сделка" трябва да е като компас, за може да превърнем кризата на тази пандемия във възможност да възстановим по различен начин нашите икономики и да ги направим по-устойчиви.

„Европейската зелена сделка“ е обобщение на приоритетите на новата Европейска комисия по въпросите за околната среда, борбата с климатичните промени със заявка за устойчиво икономическо развитие в тези условия. Тя е и основа на редица проекти на законодателни и незаконодателни актове, които Комисията ще представи през настоящата и следващите години.

Подкрепи Economic.bg