Корейци строят още два завода в Полша

SK Innovation разширява производството на сепаратори за батерии за електромобили

Корейци строят още два завода в Полша

Снимка: electrive.com

7946 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

SK IE Technology реши да построи в Полша два нови завода за сепаратори, използвани в производството на батерии за електрически автомобили. Дъщерното дружество на южнокорейския производител на батерийни клетки SK Innovation вече изгражда два други завода, като строителството на третия и четвъртия е планирано за третото тримесечие на 2021 г., пише специализирания сайт electrive.com.

Компанията заяви, че иска да увеличи производствения си капацитет в Полша с 860 милиона до 1.54 милиарда квадратни метра с двата допълнителни завода в Силонск. Пускането им в експлоатация се планира за четвъртото тримесечие на 2023 г. и второто тримесечие на 2024 г. Инвестицията възлиза на 1.13 трлн. вона (около 850 млн. евро).

Докато фабрики три и четири имат капацитет от по 430 милиона квадратни метра, първата и втората са малко по-малки - с по 340 милиона квадратни метра. За първия завод за сепаратори корейската компания сега заявява, че производството трябва да започне през третото тримесечие на тази година. За втората фабрика тази стъпка е планирана за първото тримесечие на 2023 г. През ноември SK IET е въвела в експлоатация нов завод за сепаратори в Чангжу, Китай. Той е първият извън Корея за групата.

Сепараторът е важен фактор за безопасността и работата на литиево-йонните клетки. Тези компоненти представляват около 15 до 20 процента от разходите за батерията.Подкрепи Economic.bg