Корнелия Нинова няма да подава оставка въпреки срива на БСП

Председателят на социалистите смята, че не може да остави партията без лидер в тази ситуация

Корнелия Нинова няма да подава оставка въпреки срива на БСП

Снимка: Красимир Свраков

3959 ~ 1 мин. четене

Основната ни задача беше да се разбие моделът „ГЕРБ“. Никакво правителство не можем да правим с ГЕРБ – нито с Борисов, нито без Борисов. Това каза председателят на БСП Корнелия Нинова в първи коментар след тежкия резултат на парламентарните избори вчера, на които социалистите останаха на трето място след партията на Слави Трифонов и на близо 10 процентни пункта зад лидера ГЕРБ. Социалистите вероятно ще имат едва около 40 народни представители.

Парламентарни избори 2021

Нинова е категорична, че няма да подкрепят какъвто и да е кабинет с формацията на Бойко Борисов – нито експертни, нито политически.

„Поставихме си цел да сме първа сила, не я постигнахме и даже падаме. За нас това е тежка загуба, но е пресилено да ни отписват. Били сме в това състояние, излизали сме от него, отчитаме загубата, но гледаме напред“, каза Нинова.

Тя обаче обяви, че въпреки лошия резултат, тя няма да подава оставка. Такава има от страна на Изпълнителното бюро и предстои да се свика конгрес за избор на нови членове, но това ще се случи, чак когато коронакризата го позволи.

„Аз няма да подавам оставка. Бях избрана само преди 6 месеца с голямо мнозинство, но по-важното - предстои формиране на парламент, а може и да се наложат предсрочни избори. Обсъдихме и решихме, че не можем да оставим партията без председател и да насрочваме избори за нов, които в следващите три месеца ще ни извадят от политическите процеси в страната“, каза Нинова. „Отговорността ми е огромна и лична, но не мога с лично решение да хвърля в бъдеще партията в тези тримесечни вътрешни процедури и да не се поема отговорността за следващите месеци в Народното събрание.“

Тя повтори многократно, че ще работи за анти-ГЕРБ коалиция в следващия парламент.

Нинова се оправда за загубата с COVID пандемията, припознаването на БСП от хората като партия на статуквото и изтеглянето на гласове от страна на Мая Манолова и Слави Трифонов.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg