Коронавирусът доведе до рекордни сривове в услугите в цяла Европа

Очаквано, най-негативни са данните за Италия

Коронавирусът доведе до рекордни сривове в услугите в цяла Европа

Снимка: БТА

2003 ~ 2 мин. четене
Автор: Цветан Петров

Дейността в сектора на услугите се е сринала в цяла Европа през март. Мерките срещу разпространението на коронавируса COVID-19 са довели до рекорден спад на индексите на мениджърите на покупки. Въпросните индекси са не понижили до нива, предполагащи сериозни икономически свивания, пише Financial Times.

Нито една от водещите европейски икономики не е била имунизирана срещу икономическите щети, предизвикани от коронавируса и мерките за ограничаването му. Индексът на Италия се е понижил до нива, далеч по-надолу от най-ниската им точка по време на финансовата криза преди 11 години. Испания, Франция и Германия също са записали най-лошия резултат на своите индекси от 20 години насам, откогато се водят такива статистики.

Индексът PMI за секторите на услугите и производството, отразяващ Еврозоната като цяло, съставян от компанията IHS Markit, се е понижил от 51.6 пункта през февруари до само 29.7 пункта през март – най-ниското равнище от старта на статистиката преди 22 години.

Каквото и да е равнище на индексите под 50 пункта показва, че мнозинството от компаниите са заявили, че тяхната активност се е понижила през изминалия месец. Данните не отразяват пряко какъв е бил или се очаква да бъде ръстът на брутния вътрешен продукт (БВП), но онагледяват добре рязкото свиване на производството в Европа.

Данните за Италия са най-зле, като основният показател за PMI в сектора на услугите е на ниво 17.4 пункта – срив в данните, за който от IHS Markit коментират, че „вероятно ще се усеща дълго занапред“. Това също така маркира най-рязкото свиване, регистрирано от компанията сред всички страни по време на кризата с коронавируса.

Във Франция индексът PMI за услугите се е понижил от 52.5 пункта през февруари до 27.4 пункта през март. В Германия спадът е еквивалентен – от 52.5 на 31.7 пункта. В Испания пък отчетеното понижение е от 52.1 на 23 пункта.

Извън Еврозоната данните от Обединеното кралство са сходни – индексът се е понижил от 53.2 до 34.5 пункта.

Подкрепи Economic.bg