Промените за газовите компенсации минаха на Енергийна комисия

Пари ще се връщат при следващи фактури или изравнителни сметки

Промените за газовите компенсации минаха на Енергийна комисия
960 ~ 2 мин. четене

Енергийната комисия прие промените в Закона за енергетика, с които се урежда как „Булгаргаз“ ще върне 150-те млн. лв. на потребителите си заради по-ниската цена на руския газ. Законопроектът беше приет на извънредно заседание днес с 12 гласа „за“, а 6 бяха против. Днес  по-късно той ще бъде разгледан и в Народното събрание.

Според промените в закона, ако клиентът плаща на реално потребление, в първата фактура ще му се приспадне надвзетата сума за топлинна енергия. И вторият – при тези с прогнозни сметки – при тях разликата в цените и сумата за връщане ще се отрази в изравнителните сметки.

„Топлофикационно дружество и топлинните счетоводители имат решаващата роля в този процес. Те определят количеството потребена енергия и в следващата алинея, където говорим за изравнителните сметки ясно е разписано, че те имат ангажимента да изготвят такава сметка и да отразят разликата в цените“, каза енергийният министър Теменужка Петкова.

По време на Комисията беше обсъдено и писмо от Европейската комисия до България, с което се сигнализира за проблеми при връщането на пари на клиентите на „Булгаргаз“, които са били клиенти на газовото дружество на свободния пазар.

От обсъждането стана ясно, че „Булгаргаз“ има начин как да върне надвзети суми и на свободния пазар на природен газ.

„Нали никой не си мисли, че ако си е доставил природен газ от друг доставчик „Булгаргаз“ ще му възстанови нещо“, категорична беше Петкова.

Тя добави, че „Булгаргаз“ има готовност да възстанови и парите на индустрията, която вече е на свободен пазар от 1 януари 2020 г. „Това е въпрос, който двете страни по договора могат да решат, но няма как законодателят да има такава хипотеза в промените“, обясни Петкова.

КЕВР е определила цената на „Булгаргаз“ единствено като обществен доставчик, допълни председателят на енергийната комисия Иван Иванов. Регулаторът не е страна, когато „Булгаргаз“ е сключил договори за доставка с определени индустриални предприятия. Това е договор между две страни и никой не пречи „Булгаргаз“ да възстанови сумите по него, обясни Иван Иванов.

Подкрепи Economic.bg