Безработните заради Covid-19 в САЩ достигнаха 40 млн. души

Американската икономика се е свила по-дълбоко, отколкото показваха предварителните данни

Безработните заради Covid-19 в САЩ достигнаха 40 млн. души

Снимка: БТА

1020 ~ 2 мин. четене

Малко над 2.1 милиона американци са подали заявления за безработица миналата седмица, като за последните два месеца и половина броят им вече надхвърли 40 милиона души, показват данните на Министерството на труда, цитирани от Reuters. Последните седмични данни показват леко забавяне на темпа при регистрираните нови безработни, след като в предходния период броят им бе близо 2.5 милиона.

Сред новите съкратени са както служители от частния сектор, така и от държавния, тъй като бюджетите на щатските и местните власти намаляват в борбата срещу коронавируса.

Въпреки забавянето на темпа на нарастване при новорегистрираните безработни, нивото на седмичните заявления показва, че те все още са далеч от средното им ниво от около 212 хил. през първите два месеца на годината. Изумително високото ниво на броя на исканията е факт, докато тече постепенното възобновяване на бизнеса в цялата страна.

Стойността на новия брой молби за безработица се препокрива и с очакванията на икономистите, анкетирани от Reuters.

„Загрижен съм, че наблюдаваме втора вълна от съкращения на частния сектор, който в съчетание с нарастващия брой съкращения на публичния сектор увеличава броя на безработните. Ако това е така, предвид темповете на рестарта за бизнеса, бихме могли да бъдем в продължителен период на изключително висока безработица. А това означава, че възстановяването ще бъде по-бавно и ще отнеме много повече време“, казва Джоел Нароф, главен икономист в Naroff Economics в Пенсилвания.

Седмичният доклад за исковете за безработни, най-навременните данни за здравето на икономиката, се наблюдава, за да се оцени колко бързо икономиката се възстановява, след като предприятията затвориха в средата на март, за да контролират разпространението на Covid-19.

В отделен доклад в четвъртък Министерството на търговията обяви, че свиването на американската икономика за първото тримесечие е било по-тежко, отколкото показваха предварителните данни. Вместо спад с 4.8%, брутният вътрешен продукт е намалял с 5%, което е най-дълбокият спад на производството след Голямата рецесия през 2007-09 г.

Втората вълна от съкращения може да нарасне, като Boeing обяви в сряда, че премахва над 12 хил. работни места в САЩ, а също така разкрива, че планира „няколко хиляди останали съкращения“ през следващите няколко месеца.

Подкрепи Economic.bg