Коронавирусът ще струва на авиокомпаниите почти 30 млрд. долара

Спадът идва за пръв път от повече от десетилетие

Коронавирусът ще струва на авиокомпаниите почти 30 млрд. долара

Снимка: БТА

Тази година авиокомпаниите ще загубят $ 29,3 млрд. поради епидемията от коронавирус, предупреди световният орган на авиацията. Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA) прогнозира, че търсенето на въздушни пътувания ще спадне за първи път от повече от десетилетие, пише Би Би Си.

Очаква се авиокомпаниите в Китай и други части на азиатско-тихоокеанския регион да поемат по-голямата част от въздействието. Това сеслучва, след като авиопревозвачите по целия свят бяха принудени да намалят или спрат полетите от и до Китай.

Общо авиокомпаниите в Азиатско-тихоокеанския регион се очаква да наблюдават загуба на приходи от $27,8 млрд. през 2020 г., докато тези извън Азия се очаква да загубят 1,5 милиарда долара приходи, прогнозира IATA.

От тази цифра IATA прогнозира, че превозвачите в Китай ще загубят приходи от 12,8 млрд. долара само на родния пазар.

В изявление Александър де Юниак, генерален директор на IATA заяви: "Авиокомпаниите взимат трудни решения за намаляване на капацитета и в някои случаи маршрути ... Това ще бъде много трудна година за авиокомпаниите".

Въпреки това е твърде рано да се прогнозира какво ще означава тази очаквана загуба на приходи за рентабилността на авиокомпаниите тази година, предупреди IATA.

IATA заяви, че е базирала своите оценки на спада в търсенето, наблюдаван по време на епидемията от Sars (тежък остър респираторен синдром) през 2003 г. Той се характеризира с шестмесечен период, при който се наблюдава рязко спадане на търсенето, последван от също толкова бързо възстановяване ,

Същата година Sars беше отговорен за 5,1% спад в търсенето на авиокомпании в Азиатско-Тихоокеанския регион.

Освен това се предполага, че вирусът остава съсредоточен върху Китай, но организацията предупреди, че ефектът може да бъде много по-лош, ако инфекцията се разпространи допълнително в региона.

IATA по-рано прогнозира, че Азиатско-тихоокеанския регион ще бъде най-големият двигател на търсенето на самолетни пътувания между 2015 и 2035 г., като четири от петте най-бързо развиващите се пазари по отношение на пътниците са от Азия.

Вчера две големи групи авиокомпании предупредиха за тежко финансово въздействие, тъй като епидемията намалява търсенето на пътувания в Азия.

Австралийската компания Qantas заяви, че епидемията ще доведе до 100-150 милиона австралийски долара загуби за финансовата година.

Европейският превозвач Air-France KLM изчисли, че коронавирусът ще му струва между 150 и 200 милиона евро между февруари и април.
Коментари: 0