Коя е новата първа дама

Десислава Генчева се грижи за публичния образ на ген. Румен Радев и във ВВС, и в президентската кампания

Коя е новата първа дама

Веднага след избирането на новия президент Румен Радев в най-обсъждана тема се превърна и жената до него, която в следващите 5 години ще бъде първата дама на България.

Интересът към нея е огромен, и донякъде това е оправдано, тъй като тя ще ни представлява пред света. А и през мандата на президента Росен Плевнелиев съпругата му Юлиана се отказа от публичните задължения на първа дама и страната ни не беше представена от такава фигура.

В нощта на изборите Десислава Генчева придружи съпруга си до масата за пресконференцията, двамата преминаха хванати под ръка в кулоарите на Международния пресцентър под светлините на камерите и светкавиците на фотографите. Тя стоеше до съпруга си и при гласуването на двата тура.


За съпругата на ген. Румен Радев се заговори още по време на кампанията, когато няколко медии публикуваха техни снимки с версията, че това е неговата любовница. Жълтият привкус привлече мнозина, но се оказа, че истината съвсем не е тази.

Десислава Генчева е от Бургас, завършила е английска гимназия, после – финанси и маркетинг. И за нея, и за Румен Радев, това е втори брак. Първият й съпруг е депутатът от БСП Георги Свиленски, от когото има син. Така с двете деца на президента от предишния му брак, децата на двойката стават общо три. Синът на Генчева и Свиленски е волейболист, завършил с отличие испанската гимназия. Децата на Румен Радев са Георги на 13 г. и Дарина на 15 г. Семейната снимка беше публикувана в медиите по време на кампанията.


Появиха се съмнения за конфликт на интереси от времето, когато съпрузите работели заедно във Военновъздушните сили. Докато генералът е командващ, Генчева е назначена за пиар. Радев обаче отхвърли тези обвинения с аргумента, че съпругата му е назначена във Военно-въздушните сили преди той да стане командир на военната авиация.

По време на кампанията стана ясно още, че двамата са сключили граждански брак буквално по времето, когато той бе номиниран за кандидат за президент – през август т.г.

Реакции предизвикаха и острите коментари на Генчева във Facebook в деня, в който Цецка Цачева беше посочена за кандидат на ГЕРБ. "Що си мисля, че и досега си имахме президент жена?! Майка на нацията", написа тогава първата дама в социалната мрежа. А след сълзите на Цачева по време на дебата с Радев запита риторично: "Хормонален дисбаланс? Объркана съм!".

Възможно е обаче тя да си спечели фенове сред почитателите на рока, тъй като в нощта на изборите отбеляза победата на съпруга си с песен на Manowar The Crown and The Ring. И написа - "Явно доброто побеждава не само в приказките. Особено, когато сме обединени около смислена кауза! А каузата в случая се нарича България! И е пълна със смисъл!".

Новата първа дама е родена в една и съща година с новата американска първа дама – съпругата на Доналд Тръмп Мелания (и двете са на 47 г.), което също предизвика доста внушения.

Като пиар и маркетолог Генчева работи за публичния образ на съпруга си по време на неговата кампания и вероятно ще продължи да стои до него и в това отношение. Предстои да видим дали ролята й на първа дама ще включва освен активно присъствие на представителни събития, също и съветник на президента относно неговата професионална визия и медиен образ. Дали ще оправдае старата истина, че зад всеки успял мъж стои една силна жена, предстои да разберем.

Коментари: 0