Кралят на протезите, който избра да стъпи в България

Милиардерът е един от най-богатите хора в Германия

Кралят на протезите, който избра да стъпи в България

Снимка: Näder Holding

4799 ~ 3 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова

Милиардерът Ханс Гьорг Нейдер поема управлението на една от най-старите германски компании – Ottobock, когато е на възраст от едва 28 години. Той е трето поколение управител на семейната фирма и успява да я изведе на следващо ниво. С много работа и бизнес нюх, откакто поема през 1990 г. основаната от дядо му Ото Бок компания, Нейдер увеличава персонала ѝ осем пъти – до над 8 хил. служители по цял свят. Продажбите на компанията пък се изстрелват от 100 млн. евро до над 1 млрд. евро.

С успехите си начело на компанията, специализирана в производството на ортопедични устройства, Нейдер печели прозвището „Кралят на протезите“. Неговата ера на управление е дефинирана с технологичните иновации и разширяването на компанията в световен мащаб. Докато дядо му полага основите на Ottobock, а баща му постига международен успех, Ханс я превръща в глобална високотехнологична корпорация.

Разработих подход, който надхвърля визиите на дядо ми като ортопедичен техник и на баща ми като инженер. Става въпрос за маркетинг, а не за малки винтове“, разказва Нейдер.

Роден в Дудерщат в южната част на Долна Саксония, той е човек с разностранни хобита и приоритети, много от които едва ли съвпадат с популярния образ на милиардер. От една страна, пламенният яхтмен е свързан с множество благотворителни събития, големи и малки. Глобалната фондация Ottobock пък се грижи за сирийските бежанци в Турция, снабдявайки жертвите на войната с протези и инвалидни колички.

За разлика от много германски милиардери, които носят образа на пестеливия и приземен бизнесмен във външния свят, Нейдер не крие в тайна и своите придобивки за милиарди като яхта, частен самолет и други. За 60-ия си рожден ден той организира голямо парти с близо 200 души на гръцките острови, а за да компенсира въглеродния диоксид от полетите на всичките гости, обеща да дари 8000 дървета.

За Нейдер историята на неговата компания е, както той казва, „движеща сила на бъдещето“. Вероятно за негово добро, оценките му по математика и физика са толкова „безобразни“, разказва той, че малко или много го спират да следва стъпките на баща си като инженер. Вместо това записва бизнес икономика, но прекъсва, когато здравето на Макс Нейдер започва да се влошава. Само на 28 години той поема компанията точно на 75-ия рожден ден на баща си.

В момента 60-годишният Нейдер управлява клонове в 50 страни.

Яхтите

Нейдер е собственик на считаната за най-голямата ветроходна яхта в света, изработена от карбон – Pink Gin. Цената на ѝ се изчислява на около 60 млн. евро и е регистрирана в Малта с цел намаляване на данъчните разходи. Именно с тази яхта Ханс, който е запален спортист, печели и „Купата на хилядолетието“ в Нова Зеландия през 2007 г.

Шест години по-късно Нейдер придобива и 80% дял във финландския производител на яхти Baltic Yachts.

В класациите

Според класацията на Forbes Нейдер е натрупал състояние от приблизително 3.3 млрд. евро, което го поставя на 775-о място в списъка на милиардерите по света. Само от началото на пандемията досега той е увеличил състоянието си с над половин милиард евро. Нейдер е и един от най-богатите германци.

Мащабът на Ottobock

Компанията изработва продукти като протези за ръце и крака, инвалидни колички и други ортопедични изделия – медицински чудеса сами по себе си. Всеки продукт връща на потребителите частица от нормалния им живот – бизнес модел, който отрежда на Ottobock специално място в икономиката в продължение на повече от сто години.

Ottobock работи с Параолимпийските игри от 1988 г., произвеждайки хокейни шейни и протези по поръчка за скиори, сноубордисти и спринтьори.

Тази година Ottobock отвори първия си завод в България – в Благоевград, където вече са наети над 200 служители, а се предвижда и увеличаване на персонала с още близо 100 души. Тук ще се извършват някои от производствените етапи за изработка на инвалидни колички, които до момента са се осъществявали в Китай.

През пролетта на 2022 г. Нейдер планира Ottobock да излезе на борсата във Франкфурт – 103 години след създаването ѝ. Това е голяма стъпка за семейството, тъй като трето и четвърто поколение се отказват от поне част от контрола върху наследството си. Във финансовите среди листването на Ottobock се разглежда като една от най-големите сделки за следващата година. Оценките варират между 5 и 7 млрд. евро.

Решаващият фактор е потенциалът за растеж – и силната марка“, обяснява банкер пред германската медиа Handelsblatt. Много потенциални инвеститори, които искат да останат ангажирани в дългосрочен план, вече са се свързали с банките предварително.

Подкрепи Economic.bg