Край на найлоновите торбички от 2019 г.

Гражданите на ЕС ще имат лимит от 90 пластмасови торбички на година

Край на найлоновите торбички от 2019 г.
5632 ~ 2 мин. четене

Безплатните найлонови торбички ще бъдат забранени от 2019 година или ще бъде наложен лимит от 90 торбички на гражданин годишно. Това стана ясно от директива за намаляване на потреблението на найлонови торбички, приета днес от Европейския парламент в Страсбург. Новите правила налагат задължителни цени на торбичките в цяла Европа.

Целта на мярката е да се намали потреблението в държавите-членки на Европейския съюз. Според директивата, страните ще могат да избират или да забранят безплатните найлонови торбички до края на 2018, или да бъде наложен лимит на гражданите от 90 пластмасови торбички до края на 2019 и 40 до края на 2025.

Европейският закон засяга леките пластмасови торбички с дебелина под 50 микрона. Изключение ще са суперлеките найлонови торбички с дебелина под 15 микрона, които се използват на сергиите за плодове и зеленчуци.

"Безплатните торбички вече са в миналото, време е за мерки за опазване на екологията. Надявам се днешната победа да бъде първата, но не и последната", каза Маргрет Аукен от Групата на зелените, предложила директивата за найлоновите торбички в ЕП. Държавите-членки на ЕС ще имат 18 месеца да приложат приетите мерки в своето законодателство.

"Ние говорим за огромен екологичен проблем. Милиарди найлонови торбички в крайна сметка попадат директно в природата като непречистени отпадъчни. Това вреди на природата, вреди на риби, птици и ние трябва да се справим с това", добави тя.

Това е най-разпространеният боклук след цигарените фасове. Средностатистическият европеец употребява по 198 торбички годишно, 90% от които са леки найлонови торбички.

Една торбичка се произвежда за 5 секунди, използва се за 5 минути и се разгражда за 500 години. В Северно море 94% от птиците имат пластмаса в стомаха си.

Бизнес потреблението на найлонови торбички се очаква да се увеличи още повече. Около 8 милиарда найлонови торбички сa попаднали в околната среда в Европа през 2010 година.

През 2010 г. българинът е употребил средно 246 торбички за еднократна употреба и 175 торбички за многократно използване. Това ни нарежда на 11-то място в Съюза. В Дания и Финландия всеки използва по 4 торбички годишно, а в Полша, Португалия и Словакия употребата е 100 пъти по-голяма.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg