Краят на туристическия сезон върна дефлацията в България

Месечната дефлация надхвърля 0.3%, а годишната инфлация падна значително под 3%

Краят на туристическия сезон върна дефлацията в България

Снимка: Pixabay

Традиционното поевтиняване на продуктите и услугите, свързани с туристическия сектор в България, донесе дефлация в България през септември. От данните на НСИ се вижда, че спадът на цените в първия есенен месец, в който обаче все още има туристи по плажовете, е много по-голям от предишните години. Това е и причината средното поевтиняване да е с 0.34% прямо август.

Числата показват, че услугите по краткосрочно настаняваме са паднали с над 20% за месец. То всъщност компенсира скокът с около 30%, който беше регистриран през юни и юли. Със 7% за месец са поевтинели развлекателните услуги и те са се върнали на нивото от юни месец. Цените на въздушния транспорт са паднали с 16.3%, а пакетните туристически услуги – с 16% за месец. Цените на ресторантите и хотелите са с 2.3% надолу.

От данните за месечната инфлация се вижда, че няма групи стоки с рязко покачване на цените през септември.

На годишна база, инфлацията пада до 2.3%, след като през август докосваше 3%. Спрямо септември 2018 г. най-много са поскъпнали държавно регулираните цени – на комуналните услуги, на тока, водата, природния газ и топлоенергията.
Коментари: 0