Китай отваря финансовия си сектор за чужди инвеститори

От януари чужди компании ще могат да имат пълна собственост при търговията с ценни книжа, фючърси и взаимни фондове

Китай отваря финансовия си сектор за чужди инвеститори

Шанхай

Снимка: Pixabay

Китай прави поредна стъпка в отваряне на финансовата си индустрия за чуждестранна собственост на фона на притесненията, че конфликтът на страната със САЩ може да се разрасне допълнително поради продължаващото търговско напрежение.

Китайската комисия за регулиране на ценните книжа пусна в петък времева рамка за премахване на лимитите на чуждестранните дялове във фючърсни, взаимни фондове и компании за търговия с ценни книжа. Планът, който трябва да бъде въведен през януари, ще даде на чуждестранните компании възможността да упражняват пълна собственост.

Миналата година комисията започна да разрешава на някои чуждестранни финансови образувания да увеличат миноритарния си дял до мажоритарен от 51%.

„Китайските регулатори продължават напред с конструктивни реформи в сектора за управление на средства“, заяви говорител на Invesco в изявление. „Това последно съобщение засилва конкуренцията и дава възможност на всички участници на пазара.“

Едно от оплакванията на САЩ по отношение на напрежението в търговията с Китай е, че много китайски индустрии са затворени за чуждестранни фирми или доминирани от държавни предприятия, което затруднява американските компании да се конкурират със своите китайски колеги.

Спорът между двете най-големи икономики в света засили натиска върху трансграничния бизнес с прилагането на мита за стоки на стойност милиарди долари от двете страни.

САЩ също поставиха няколко големи китайски технологични компании в черен списък, което ефективно им пречи да правят бизнес с американски доставчици.

Китай обаче би искал да привлече повече чуждестранен капитал на своите пазари и да помогне на местната финансова индустрия да съзрее.

Графикът, обявен в петък, ще бъде въведен през 2020 г.

Ако компаниите могат да получат необходимите одобрения и бизнес лицензи, този ход ще се доближи до съответствието на съобщението на китайския премиер Ли Късян през септември миналата година, когато той заяви, че се надява, че „след три години ще има редица чуждестранни предприятия, квалифицирани за пълна лицензия за операции с пълна собственост във финансовия сектор".

Ето и датите, от които ще влязат в сила новите изисквания:

1 януари 2020 г. - Фючърсни компании;

1 април 2020 г. - дружества за взаимно управление на фондове;

1 декември 2020 г. - дружества с ценни книжа.

През юли тази година Ли каза също, че Китай ще премахне ограниченията върху чуждестранната собственост на компании за ценни книжа, фючърси и застрахователни дружества до 2020 г. - година по-рано от предварително планираното.
Коментари: 0