КРИБ и посланиците на ЕС обсъдиха бизнес климата у нас

Основен акцент в срещата бе влизането на България в Еврозоната и проблемите пред българския бизнес

КРИБ и посланиците на ЕС обсъдиха бизнес климата у нас

Снимка: Economic.bg/Краси Свраков

Автор: Вероника Тонева

Представители на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) се срещнаха днес с посланиците на страните от Европейския съюз. На срещата бяха обсъдени влизането на България в Еврозоната, бизнес климатът у нас и проблемите на българската индустрия и чуждите инвеститори.„Първо възстановихме една традиция - представителите на КРИБ да се срещат редовно с посланиците на страните членки на Европейския съюз и Трансатлантическото партньорство. Посланиците имаха нужда да чуят бизнеса и имаха много въпроси, които бяха около влизането на България в Еврозоната, проблемите на българската индустрия и на българските и чуждите инвеститори, като започнем от образованието до корупцията“, заяви председателят на КРИБ Кирил Домусчиев пред Economic.bg. 
 
Той поясни, че на срещата са се обсъдили и перспективите и очакванията на бизнеса в сегашната икономическа обстановка. „Смятам, че бизнес климатът у нас се подобрява. Взимат се сериозни мерки срещу корупцията, като има не малко арести. Посланиците изразиха надеждата, че ще има осъдени след тях“, уточни Кирил Домусчиев. По негови думи основните проблеми в момента са образованието и намирането на решение за връщане на младите български специалисти в страната. 
 
На въпрос за планирани чужди преки инвестиции у нас председателят на КРИБ коментира, че всеки един бъдещ инвеститор обикновено се среща и с Конфедерацията, за да получи повече информация относно всички възможности и рискове за инвестиране в страната.
 
Проф. дтн Николай Вълканов, председател на съвета на директорите на „Минстрой холдинг“ и член на КРИБ, оцени срещата като изключително успешна, тъй като на нея са присъствали всички най-важни посланици от Европа.
 
„Много пъти съм заявявал, че за да има условия за бизнес в една държава трябва да има три важни неща : първо, правителството да спазва обещанията си, когато стъпва в мандат. Това правителство доказа, че може да издържа на популисткия натиск. Второто важно условие, за да има добър бизнес в една страна, е стабилността на банковата система, което в България е факт. Когато имаш добър проект и си чиста фирма получаваш финансиране и правиш бизнес. Третото нещо в помощ на бизнеса са европейските фондове“, заяви Николай Вълканов. 
 
Председателят на „Минстрой Холдинг“ обясни, че оценката на австрийския посланик за бизнес климата у нас е положителна. Германската медодобивна компания Aurubis обяви преди дни, че ще инвестира в страната 260 млн. лв. през следващите 4 години. „Те си вадят заключения за климата в България не от пресата, а от компаниите, които развиват бизнес у нас. Имаме изключително много чужди компании на високо ниво, които оценяват икономическото състояние на страната“, допълни Вълканов. 

Коментари: 0