Криптовалутата на Facebook опитва да пробие в Швейцария

Проектът на социалната мрежа ще бъде подложен на всеобхватен и засилен контрол, предупреди швейцарският регулатор

Криптовалутата на Facebook опитва да пробие в Швейцария

Снимка: Pixabay

Дъщерното на Facebook дружество, което стои зад новата криптовалута Libra на корпорацията, кандидатства за лиценз за работа с швейцарската платежна система. Това е обявил днес швейцарският финансов регулатор FINMA, коментирайки, че обхватът, който иска да покрие Facebook с новата  си криптовалута, ще изисква всеобхватен надзор, пише агенция Reuters.

Най-голямата социална мрежа през юни обяви планове да пусне собствена криптовалута в опит да разшири влиянието си отвъд комуникациите и да стъпи в електронната търговия и световните разплащания. Плановете на компанията предизвикаха засилен контрол от страна на световните финансови регулатори.

„Поради издавани на платежни жетони за Libra, планираните услуги очевидно ще отидат отвъд тези, предлагани от една чисто разплащателна система“, гласи още становището на FINMA.

Регулаторът отбелязва, че именно затова ще има допълнителни изисквания към Facebook. Те ще обхващат разпределение на капитала за кредитен, пазар и оперативен риск, контрол на риска и ликвидността, както и управление на резервите от Libra.

„Водим конструктивен диалог с FINMA и виждаме възможен път как една блокчейн мрежа с отворен код да стане регулирана, бърза и много сигурна платежна система“, гласи становището на базираната в Женев Libra Association – дружеството на Facebook, което стои зад новата криптовалута. То е поискало от швейцарския регулатор да уточни статута на асоциацията и на валутата Libra според швейцарското законодателство.
Коментари: 0