Nokia няма нито един добър телефон през 2019 г.

Производителят HMD Global бързо трябва да навакса, защото излага на риск вековната марка

Nokia няма нито един добър телефон през 2019 г.
Финландската компания HMD Global произвежда смартфони с Android под марката Nokia вече над две години и половина и за това време се превърна във фаворит сред компаниите, стремящи се към „чисто“ Android преживяване. Компанията отрано се обедини с Google, ангажирайки се да инсталира Android One на всички свои телефони. Това позволи на Nokia да „се задвижи“ без да инвестира прекалено много време и ресурси да разработва собствена версия на Android, оставяйки си повече време да представя нови устройства.

През тези години компанията не остана без работа – HMD до днес е представила 25 смартфона с марката  Nokia и макар някои от тях да бяха просто ребрандирани модели за световните пазари, това не са малко телефони за малко над 30 месеца. Производителят се фокусира до голяма степен на бюджетния сегмент в развиващите се пазари като Индия и Китай – две страни, където името на Nokia все още има голяма тежест. Въпреки че някои модели Nokia си проправиха път до Обединеното кралство и САЩ, основният фокус на бранда продължава да е върху азиатските пазари.

HMD представи няколко успешни продукта през последните две години, но изглежда, че първоначалната инерция се е изчерпала. Тази година няма никакви забележителни устройства, освен много обновявания на стари модели и флагмански модел (Nokia 9 PureView), снимките от който обаче трябва да се обработват специално една по една. Това е голяма промяна в сравнение с 2018 г., когато HMD представи Nokia 7 Plus, а след това Nokia 8.1.

Nokia 7 Plus беше един от най-добрите смартфони на 2018 г. Той показа най-силните страни на HMD – класически индустриален дизайн, страхотен хардуер отвътре и Android с минимални промени. Смартфонът бе смятан за ясен показател, че марката Nokia се възражда, използвайки операционната система на Google. Скоро след това се появи Nokia 8.1, който замени традиционния метален заден капак със стъклен и обнови хардуера.

Досега е изминала почти година от представянето на Nokia 8.1 и все още няма друга хубава опция от средния ценови клас, която надгражда върху този смартфон. По-рано този месец на технологичното изложение IFA HMD представи Nokia 7.2, който работи с процесор Snapdragon 660 – същият като на Nokia 7 Plus.

Факт е, че както и на Google, стратегията на HMD не е да предлага възможно най-високите спецификации, а по-скоро да извлече максимума от хардуера. Въпреки това няма извинение към края на 2019 г. да се пуска на пазара смартфон, чийто процесор е от почти три години, особено на фона на конкуренти, които предлагат хардуер като за флагмански модели в средния ценови клас. HMD трябва да навакса и да представи устройство, което да може да си съперничи с тези на Xiaomi и OnePlus. Да разчиташ единствено на името и на пазарния си дял вече не е достатъчно и финландският производител трябва да добре да преосмисли стратегията си занапред.

Същевременно HMD като компания е желателно да успее, тъй като няма достатъчно производители, които се фокусират върху Android One. Xiaomi представя по едно устройство годишно с тази операционна система, но нито един производител не предлага толкова широк набор от устройства с Android One, както HMD.
Коментари: 0