Критиците на Apple се обединиха и заедно ще се борят за промени в App Store

Начело на коалицията са Spotify и Epic Games

Критиците на Apple се обединиха и заедно ще се борят за промени в App Store

Снимка: Unsplash

720 ~ 1 мин. четене

Група критици на Apple, начело със Spotify, Match Group и създателят на „Fortnite“ Epic Games, се обединиха в организация с нестопанска цел, която планира да предприеме правни и регулаторни действия в опит да оспори задушаващите практики на App Store, предава Reuters.

Компаниите, предлагащи приложенията си във виртуалния магазин на Apple, отдавна се оплакват от солените начисления на комисионни в размер между 15 и 30%, които отиват за платформата при плащането на потребителски такси. Освен тях, разработчиците са задължени да се съобразяват и с други неудобни изисквания в App Store, единственото място за теглене на приложения за iPhone.

Недоволството вече доведе до изостряне на критичния тон и до официални жалби от страна на някои компании. Epic заведе срещу Apple дело за антитръстови нарушения в американския федерален съд в Калифорния, а Spotify по-рано подаде подобна жалба срещу гиганта в Европейския съюз.

Сега Коалицията за справедливост на приложенията, структурирана като организация с нестопанска цел със седалище във Вашингтон и Брюксел, планира да инициира законови промени, които да принудят Apple да преосмисли правилата си. Освен Epic, Match и Spotify, другите членове са по-малки фирми като Basecamp, Blix, Blockchain.com, Deezer и Tile, заедно с разработчици от Европа, включително Европейския издателски съвет, News Media Europe и Protonmail.

Подкрепи Economic.bg