Кризата продължава да надува технологичните акции

Nasdaq Composite достигна нов рекорд

Кризата продължава да надува технологичните акции

Снимка: БТА

Технологичните гиганти Amazon, Apple, Facebook и Microsoft затвориха при нови най-високи максимуми във вторник. В същия този ден технологичният индекс Nasdaq Composite достигна нов рекорд, предава CNBC.

Акциите на технологичните гиганти се справиха по-добре от повечето други на борсата по време на пандемията от коронавирус, тъй като режимът на принудителна работа от вкъщи, към който преминаха масово хората по света, доведе до многократни ръстове в използването на техните услуги. Благодарение на големите си пазарни капитализации те помогнаха и за възхода на фондовия пазар, който постепенно се възстановява на фона на скока на безработицата. 

Акциите на Facebook, Apple и Amazon се повишиха с над 3% във вторник, докато тези на Microsoft скочиха с около 0.8%. Технологичният Nasdaq Composite се повиши с 0.3%, като за кратко се покачи за първи път над 10 000 пункта. 

Междувременно S&P 500 се сви с около 0.8%.

Комбинираната пазарна стойност на четирите технологични компании вече е близо 5 трилиона долара. Apple е начело и скоро дори може да достигне 1.5 трлн. долара. Facebook пък е единственият от групата с пазарна капитализация под 1 трлн. долара.

Компанията майка на Google – Alphabet – е единствената от петте технологични компании с най-големи пазарни оценки, която не завърши вчерашната търговия с рекорд. Акциите ѝ все още се движат с около 5% зад пика 1524.87 долара за брой, регистриран на 19 февруари.

Технологичните компании като цяло са в добра позиция в тази криза, тъй като техните услуги помагат за поддържането на комуникацията между хората в момент, когато се наложи дълго време те да са на разстоянието помежду си, но все пак да трябва да работят. Показателно е, че Facebook например обяви, че ще продължи да наема служители, а Amazon пък наскоро потвърди инвестиция от 4 млрд. долара, която също се очаква да създаде нови възможности за бизнес. 

Коментари: 0