След поредния провал: Правителството създаде щаб за заседналия кораб

Лошото време не позволява корабът да бъде обезопасен, така че да не се разбие в скалите

След поредния провал: Правителството създаде щаб за заседналия кораб

Снимка: БТА

760 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Лошото време и големите вълни възпрепятстваха обезопасяването на кораба, заседнал в скалите край Камен бряг. По-рано днес военните се отказаха от операцията по разполагането на 4-тонни котви, които трябваше да премахнат опасността от разбиване на плавателния съд. Така в момента съществува реална опасност от инцидент, тъй като вълните се очаква да достигнат височина от 2 метра, а вълнението на морето – 3-4 бала.

На брифинг днес транспортният министър Христо Алексиев съобщи, че е сформиран е кризисен щаб, който да работи координирано с всички отговорни институции. Той допълни, че се правят пет различни плана за изтегляне на кораба и неговото разтоварване. Всяка от технологиите ще бъде съобразена с мерки, които да защитят околната среда.

Алексиев обясни, че ако времето се влоши, 9-членният екипаж ще бъде изведен от кораба. Той подчерта, че основните приоритети са здравето на хората и околната среда.

С оглед на предпазването на околната среда са предприети всички действия. Горивото също е източено от кораба“, заяви министърът.

Екоминистърът Асен Личев пък обеща при освобождаването на кораба и разтоварването му да не се допусне да бъде увредена защитена зона.

Алексиев се закани, че още днес ще има уволнения заради неуспеха на операцията до момента и отново подчерта, че държавата няма механизми, с които може да се справи с кризата и да реагира при подобни ситуации.

Припомняме, че при първия опит за разтоварване на кораба, голяма част от азотните торове, които пренася, буквално се изсипаха в морето. Директорът на „Морска администрация“ капитан Живко Петков заяви, че не е знаел, че торовете ще се разсипят. Той допълни, че нямат технически средства, с които да извършат разтоварването на плавателния съд.

Подкрепи Economic.bg