КЗК глоби Fashion Days със 120 хил. лв.

Компанията завишавала цени на продукти при промоция, установи комисията

КЗК глоби Fashion Days със 120 хил. лв.
4544 ~ 2 мин. четене
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) глоби „Фешън Дейс Шопинг” ЕООД за заблуждаваща реклама със сумата от 119 845 лева.

Комисията е установила извършено нарушение по чл. 32, във връзка с чл. 33, ал. 1 от ЗЗК (заблуждаваща реклама) от страна на дружеството и наложила санкция в размер на 0.5 % от оборота на предприятието за предходната финансова година.

Производството е образувано по инициатива на КЗК по повод обявената на сайта на дружеството www.fashiondays.bg великденска промоция под надслов „Специално за Великден! 25 % отстъпка за всички продукти. Промо код: EASTER25SPECIAL. Промо кодът е валиден за ограничен период при поръчки над 130 лева.“

В рамките на образуваното производство е установено, че онлайн магазинът www.fashiondays.bg за периода 25-30 април 2016 г. предлага намаление от 25 % на всички предлагани от сайта продукти при въвеждане на горепосочения код за отстъпка. Обявено е, че промо кодът е валиден за поръчки, надвишаващи 180 лева (за първия ден на промоцията) и 130 лева (за останалите дни). 

При проучването са събрани доказателства, че цените на конкретни продукти от началото на промоцията са значително завишени в сравнение с периода, предхождащ кампанията, за да могат да бъдат обявени по-големи намаления за Великден. По този начин е налице възможност за заблуда на потребителя, като се създава невярна представа, че редуцираната с посоченото намаление цена, на която може да бъде придобита стока, включена в тази промоция, е много по-изгодна спрямо цената, на която може да бъде закупена от същия сайт извън кампанията. Това внушение е установено от КЗК за заблуждаващо също и поради факта, че цените на стоките в промоция, дори и след приспадане на отстъпката от 25 %, са по-високи, отколкото цените на същите артикули преди промоцията. 

В случая се касае за търговска практика, която създава нелоялно конкурентно предимство на ответното дружество, като може да доведе до изкривяване на пазарното търсене в негова полза и във вреда на други конкурентни предприятия на пазара на онлайн търговия на стоки.
Подкрепи Economic.bg