КЗП ще участва по-активно в контрола на храните в училищата

Комисията е издала редица заповеди за забрана на нелоялни търговски практики при предлагането на хранителни продукти, насочени към децата

КЗП ще участва по-активно в контрола на храните в училищата
504 ~ 1 мин. четене
Комисията за защита на потребителите (КЗП) занапред ще участва по-активно във всички възможни формати за контрол на храните в училищата. Това заяви председателят на Комисията Димитър Маргаритов по време на провелия се днес в Пловдив Дискусионен клуб „Детско и училищно хранене. Средиземноморска диета“. Той подчерта, че КЗП е съпричастна с въпросите, свързани с храните, храненето и специално с детското хранене и техните потребителски измерения.

„Комисията за защита на потребителите ще влиза където е необходимо – в училищните лавки, складовете на училищните столове, за да се види какви продукти се използват, дали отговарят на изискванията на законодателството в сферата на потребителската защита“, обясни Маргаритов. 

По негови думи, Комисията е издала редица заповеди за забрана на нелоялни търговски практики при предлагането на хранителни продукти, насочени към децата. Няколкото съдебни решения, които има вече по тези наши произнасяния, по-скоро показват, че КЗП е на прав път в стремежа си да ограничи възможността и родители, и деца да бъдат заблуждавани относно стойностите и качествата на определен тип продукти за хранене на пазара. 

„Резултатите от контрола могат да бъдат качествено различни само когато се извади пред скоби въпросът за стандартите и изискванията към определени типове продукти, в случая – за детското и ученическото хранене“, каза още председателят на КЗП. Необходим е прагматичен подход по тези въпроси“, добави той.
Подкрепи Economic.bg