Лалето - новият небостъргач на Лондон

Той ще е втората най-висока сграда в британската столица, но проектът среща някои пречки

Лалето - новият небостъргач на Лондон

Снимка: DBOX for Foster + Partners

8154 ~ 1 мин. четене

Амбициозните планове за нов небостъргач, известен като Лалето (The Tulip), получиха хладен прием от лондончани, а сега и едно местно летище даде гласност на важен технически проблем. По-рано през ноември британската архитектурна компания Foster + Partners разкри плановете за 305-метровата кула, която се предвижда да е туристическа атракция, с платформи за наблюдение, ресторанти и образователен център за деца.

Предложението обаче включва и няколко стъклени гондоли, които се движат около външната част на сградата, което предизвиква загриженост на лондонското летище, което се намира само на шест мили от предложеното място. В писмо до органите за планиране на град Лондон координаторът на техническите операции на летището настоява да се увери, че гондолите няма да пречат на системите за контрол на въздушното движение.

И докато авиационните експерти са загрижени за безопасността в небето над Лондон, местните жители имат други причини да се противопоставят на отличителния небостъргач, който ще се превърне във втората по височина сграда в британската столица.

Според обществена група от района новият небостъргач не кореспондира на околността. Освен това те считат, че той ще привлече тълпи нежелани туристи и ще допринесе за "Диснификацията" на квартала.

Дали естетически или технически, лондонското Сити вече има редица възражения върху които да помисли, преди да реши съдбата на кулата.

Подкрепи Economic.bg