Латвия забранява чуждите имена

Родителите няма да могат да наричат децата си с имена, които не съответстват с нормите на латвийския език

Латвия забранява чуждите имена
4085 ~ 1 мин. четене

Министерството на правосъдието на Латвия подготвя законопроект, който ще въведе в страната забрана за нелатвийски имена и фамилии. Министерският съвет ще разгледа документа до 1 септември, докато премине съгласуване от различните ведомства.

Документът представлява поправка в закона за измененията при записването на личните имена, фамилии и националностите. Според законопроекта родителите няма да могат да наричат децата си с имена, които не съответстват с нормите на латвийския език. Според министерството новите норми „ще защитят демократическия строй“ в Латвия и правото на жителите да говорят на роден език, съобщава focus-news.net.

В момента в Латвия всички имена и фамилии от мъжки род или завършващи на съгласна буква получават в края си буквата „с“. Министерството предлага пълен отказ от регистрацията на имена, които не съответстват на латвийската граматика.

Председателят на правозащитната организация „Върнете ни имената“ Руслан Панкратов заяви, че законопроектът нарушава международните изисквания и норми. В частност става дума за 17-ти член в Международния договор за граждански и политически правилник, според който хората имат право да избират и сменят името си. 

По-рано Латвия бе осъдена за политиката на промяна на имената чрез прибавяне на буквата „с“. Комисията на ООН по правата на Човека поиска през 2010 г. страната да отмени нормата. „Но правителството смята, че това е препоръка, а не искане“, поясни Панкратов.

Подкрепи Economic.bg