Легализацията на медицински канабис ще облекчи хиляди

Велизар Енчев инициира онлайн петиция по темата

Легализацията на медицински канабис ще облекчи хиляди

Снимка: архив БГНЕС

256 ~ 1 мин. четене

Легализацията на коноп за медицински цели ще облекчи живота на хиляди българи с тежки болести. Това заяви депутатът Велизар Енчев пред бТВ. Преди няколко дни тръгна онлайн петиция, инициирана от него, за разрешение използването на марихуаната за медицински цели. Към обяд днес в нейна подкрепа има над 3600 подписа.

Енчев подчерта, че медицинската употреба в разрешена в 24 щата в САЩ и в 19 държави членки на Европейския съюз.

„Всеки, който се противопоставя на това, се противопоставя на тяхната практика”, посочи Енчев.

„Става дума за съдбата на хиляди хора, страдащи в България. При използването на медицинска марихуана и става дума не за цигари, а за орален спрей, то тя облекчава неимоверно болките”, подчерта той.

Народният представител заяви, че негови колеги са го убеждавали да не е лице на кампанията защото ще срине политическия им рейтинг. Той обаче отбеляза, че за него е по-важно да се облекчат страданията на хората. По думите ми ако законът е добре направен, няма да се стигне до злоупотреби.

Според психиатъра д-р Любомир Живков, директор на Превантивно-информационния център по проблемите на наркоманиите, медицинската марихуана помага за някои болести, но тя носи и своите странични явления. „Не всеки, който взема, ще има зависимост, но трябва да бъде наблюдаван внимателно”, посочи експертът.

Подкрепи Economic.bg