Лек спад в търговските и стратегическите петролни резерви на САЩ

Очаква се информацията да доведе до леко повишаване на цените на „черното злато“

Лек спад в търговските и стратегическите петролни резерви на САЩ

Снимка: Pixabay

С 4.7 млн. барела (0.9%) са намалели търговските петролни запаси на САЩ през миналата седмица – до 507.8 млн.барела. Това става ясно от последния седмичен обзор на Управлението за енергийна информация на Департамента по енергетика на САЩ. От управлението подчертават, че става въпрос за търговските запаси, а не за стратегическия резерв на САЩ. Според анализатори на петролния пазар, запитани от Reuters, снижаването на търговските запази е трябвало да бъде не повече от 3.7 млн. барела, пише агенцията.

Количествата, съхранявани в най-големия терминал в САЩ – в Кушинг, са намалели през миналата седмица само с 300 хил. барела – до 52.4 млн. барела.

Търговските запаси от бензин в САЩ са намалели през миналата седмица с 4.6 млн. барела (1.9%) – до 239.2 млн. барела, което е три пъти повече от прогнозираното от анализаторите снижение само 1.5 млн. барела.

Самият стратегически резерв на САЩ през миналата седмица е намалял с 1.8 млн. барела (0.3%) – до 649.5 млн. барела.

В същото време добивите на петрол пък са нараснали със 100 хил. барела дневно – до 10.8 млн. барела средно дневно, пише още в обзора за миналата седмица на Управлението за енергийна информация на Департамента по енергетика на САЩ. Според него средният добив през последните четири седмици се задържа в равките на 10.8 млн. барела дневно.

Цялата тази информация, според анализаторите, ще окаже положително влияние върху фючърсите на световния петролен пазар и ще доведе до лекото им повишение.

Коментари: 0