Лекарите и НЗОК подписаха рамковия договор

С него се осигуряват над 400 млн. лв. допълнително средства за здравния сектор

Лекарите и НЗОК подписаха рамковия договор
536 ~ 2 мин. четене

Председателите на Българския лекарски съюз и на Българския зъболекарски съюз д-р Венцислав Грозев и д-р Николай Шарков, членовете на управителните съвети на двете съсловни организации, подуправителят на НЗОК д-р Йорданка Пенкова, председателят и членовете на надзорния съвет на НЗОК подписаха Националния рамков договор /НРД/ за 2018 г. Документът беше преподписан от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. Днес беше последният срок за подписване на НРД, който ще влезе в сила от 1 април.

С рамковия договор се осигуряват над 400 млн. лв. допълнително средства за здравния сектор. Постигнато е значително увеличение на близо половината клинични пътеки, като при някои пътеки увеличението е с над 450 лв. Изпълнен е ангажиментът към областните и общинските болници да бъде завишена стойността на пътеките, по които те работят. Заложени са повече средства за превенция, профилактика, долекуване, рехабилитация, както и за общопрактикуващите лекари.

По отношение на денталните грижи, за първи път специално внимание е обърнато на хората на възраст от 65 до 69 г., при които Касата ще покрива поставянето на протези. Това стана ясно от думите на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев.

В договора се предвижда увеличение на средствата за различни медицински дейности с близо 150 млн.лв., увеличение на цените на над 130 клинични пътеки, увеличение на средствата за профилактика и диспансеризация, за майчино и детско здравеопазване и др.

„Категорично заявявам, че тези рамкови договори надграждат действащите до сега и по качество, и по обеми, и по видове услуги, като дават позитиви както за изпълнителите на медицинските дейности, така и за потребителите – българските пациенти. Новите рамкови договори ще дадат сериозно и положително отражение върху здравната система“, коментира Ананиев.

„Очаквам тези договори да внесат спокойствие в системата, но не трябва да се задоволяваме с това. Ние искаме ефективна здравна система, а за да бъде тя такава, трябва да се положат усилия. Ето защо ключовите думи на рамковите договори за 2018 г. са контрол и дисциплина”, добави той.

Коментари: 0